(фото: patak.co.rs)

Анине – највећа римска вила за снабдевање легија

Лајковац – Археолошки локалитет Анине у близини Ибарске магистрале и будућег аутопута Коридора 11, како показују нова истраживања ваљевских археолога, представљао је највећу базу за производњу хране за римске легије на граници царства у 4. веку нове ере.

Римска латифундија се на чак 30 хектара и служила је као извор снабдевања за царске легије које су границу на Дунаву чувале од варвара.

“Остаци саме виле, централног објекта латифундије, простиру се на 4.000 квадрата, са зидовима који су били осам метара високи. Имала је чак и систем за грејање, а тренутно истражујемо новооткривене делове римског купатила. По први пут проналазимо и трагове осликаних зидова”, каже археолог Завода за заштиту споменика културе Радивоје Арсић.

Главна просторија римске виле рустике имала је 200 квадрата површине, али су зато димензије магацина за складиштење пољопривредних производа чак 2.000 квадрата. Археолози су уз налазе из римског доба открили и средњевековни новац и грнчарију из доба српске деспотовине, хиљаду година касније, што сведочи да су Анине, као заклон, коришћене и у то доба.

Тренутне истраживачке радове на Анинама финансира Општина Лајковац. Идеја је да археолошки локалитет буде заштићен и конзервиран, јер може постати туристичка атракција између две саобраћајнице.

Patak Online

4 коментара

 1. Hitno to zatrpavajte da ne dodje prokleta Zorana i to sve preore. Bolje da to nalaziste lezi zatrpano zemljom, nego da ga danasnji Srbi cuvaju. Nista nece sacuvati od kradje i pronevere. Ova drzava nije sposobna da sacuva ni dve nacrtane ovce, a pogotovo ne narod, teritoriju, istorijske i kulturne vrednosti. Ovo nalaziste se najbolje cuva samo od takve drzave, tako sto se zatrpa i vise ga ne dirate, dok u ovoj drzavi neki normalan narod ponovo ne postane vecina.

 2. Zatrpajte to nalaziste, da ne dodje Zorana.

 3. stize uskoro i policijski kapetan da pokupi i rasproda artefakte

 4. Pohlepa.........od bolesti do.......vrline

  ……….највећу базу за производњу хране за римске легије…….NATO-u ondašnjem!

  Radije biste dostavljali i danas NATO FAŠISTIMA…….nego srpskoj vojsci……..eno je gladuje!!!!!!!!!!!!

  KAKO ZNATE DA JE TO RIMSKO………….JEBEM VAS KREZUBE???????????????????????

  MOŽDA ZATO………ŠTO JE SRPSKO GOVNO………..DOBILO FAŠISTIČKU DONACIJUU……..PA GURA SRBIJICU U NATO PAKT……….TAKO ŠTO GURA OVU TERITORIJU POD……..IZMIŠLJENI RIM??????????

  SRBE TREBA POTAMANITI DA NE UĐU U ………GINISA…….PO INTENZITETU SMRADA………..JER SU SE…………OPASNO PRIMAKLI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оставите коментар