Кукуруз (Илустрација)
Кукуруз (Илустрација)

Да ли отров из кукуруза иде у млеко које пију деца?

Београд-Вршилац дужности директора Управе за ветерину Србије, Емина Милакара рекла је данас да се очекује да због суше ове године буде повећан садржај афлатоксина у кукурузу.

Она је на седници Одбора Скупштне Србије за пољопривреду где се расправљало рекла да ће бити штампани флајери како би се произвођачима сточне хране скренула пажња да буду опрезни приликом исхране стоке.

У ЕУ је максимално дозвољено 0,05 микрограма афлатоскина по литру млека.

Председник Одбора Маријан Ристичевић (Народна сељачка странка) предложио је Министарству пољопривреде да стручну помоћ произвођачима сточне хране пружају пољопривредни саветници на терену јер „флајери неће стићи до свих“.

Члан Одбора Миладин Шеварлић (Двери) упитао је како је могуће да Србија производи млеко и извози га у Црну Гору где је стандар 0,05 милиграма афлатоксина по литру, а у Србији је дозвољени садржај те отровне супстанце неколико пута већи.

Он је предложио да се млеко разврста у неколко ценовних категорија, зависно од садржаја афлатоксина и тако награде они произвођачи који улажу у здравствену исправност намирница.

Шеварлић је упозорио да Србија не треба да дозволи увоз млека са садржајем афлатоксина из европских земаља који је већи него што је у ЕУ, а Ристичевић је рекао да за увоз млека у Србију важи европски стандард.

 

 

Еспресо.рс

4 коментара

  1. Које је тај Ристичевић лупетало. Где је он то видео да се млеко из ЕУ увози по њиховим стандардима? И за њих и за наше је максимално дозвољена концентрација афлатоксина М1 0,250 микрограма по литру млека.

  2. Добро је да се млеко разврста у неколико категорија – тако да с еи сиротиња напије, макар затрованог.

  3. Anketa Novi Sad: „Šta mislite o Aleksandru Vučiću“?

  4. Да ли отров из кукуруза иде у млеко које пију деца?

    Да ли медвед сере у шуми??

Оставите коментар