(Фото: FI/Janson Morison)
(Фото: FI/Janson Morison)

Избор тужилаца по тајно припремљеним списковима

Београд – Државно веће тужилаца (ДВТ) на данашњој седници предложило је Народној скупштини кандидате за 52 места заменика јавних тужилаца у целој Србији уз фингирање процедуре и тајно гласање, саопштио је Алумни клуб Правосудне академије.

Иако о кандидатима треба да се расправља и одлучује на седници ДВТ, спискови одабраних кандидата сачињеници су неколико дана пре седнице у непознатом кругу људи и по непознатим критеријумима.

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) како наводи успео је јуче доћи до делимичног списка са именима 24 кандидата који су данас предложени парламенту, што је као доказ доставио неким медијима.

„ДВТ је усред данашње седнице без основа искључило јавност и удаљило присутне посматраче, без суштинске расправе о 309 кандидата пријављених за 52 тужилачка места, а потом само формално гласао по унапред и тајно припремљеном списку.

ДВТ је потом истог дана под ознаком хитно доставило српском парламенту списак од 52 кандидата, без објављивања списка на сајту ДВТ, како би парламент што пре изабрао нове тужиоце и предухитрио одлуку Уставног суда о уставности правилника ДВТ по којем је спроведена процедура. Ове чињенице чине овај тужилачки конкурс најскандалознијом још од реизбора судија и тужилаца 2009“, наводи се у саопштењу.

Данас

Оставите коментар