(Фото: Gettyimages)
(Фото: Gettyimages)

Због Дарвина смењен директор Центра за промоцију науке?

Београд – Директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић изјавио је да је покренута процедура за његову смену.

Процедура је покренута у четвртак 18. маја, како се наводи, због тога што је Ђорђевић учествовао у јавној дебати о петицији за ревизију изучавања теорије еволуције.

Одлуком Владе од 4. маја, а на предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја, именована су два нова члана Управног одбора који су најближи сарадници министра Младена Шарчевића. Истовремено, реагујући на јавну дебату о петицији за ревизију изучавања теорије еволуције, директор Ђорђевић је упутио Отворено писмо којим позива на заштиту науке од оваквих иницијатива, а које је објављено у медијима 8. маја.

“Схвативши то као чин непослушности, министрови новоименовани представници покренули су процедуру за моје разрешење, отворено наводећи у Предлогу да је он мотивисан писмом којим је директор реаговао на петицију против Дарвина у школама“, каже Ђорђевић.

„Верујем да ме нећете погрешно разумети када кажем да је овај напад на мене, у ствари напад на слободу изражавања, аргументовану критику, промоцију научне културе али и на уставом загарантована права сваког грађанина Републике Србије.

Колико су псеудонаучна тумачења постала велики друштвени проблем, постало је јасно када се 2015. године појавила грађанска иницијатива за измену закона којим је предвиђена обавезна вакцинација тврдећи да је вакцинација опасна и да се том обавезом угрожавају људска права“, рекао је Ђорђевић за Б92.

На седници одржаној 18. маја, усвојен је Предлог о разрешењу са три гласа за и два гласа против. За предлог су гласали председник УО Богољуб Зечевић и два члана, посебни саветник министра Марко Попадић и помоћник министра, Александар Пајић. Против овог предлога гласали су чланови из реда запослених, Иван Умељић и Слободан Бубњевић.

У Предлогу се наводи да је “Увидом у званичну интернет страницу Центра за промоцију науке, као и у издање дневних новина „Политика“ дана 9. маја 2017. године, утврђено да је господин Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, поводом полемике око Дарвинове теорије изнео лични став као став Центра и упутио отворено писму министру науке, просвете и технолошког развоја господину Младену Шарчевићу”.

Како се наводи у Предлогу разрешења, Ђорђевић је на тај начин поступио супротно Статуту Центра и Закону о научноистраживачкој делатности „јер је у овом случају као директор Центра могао поступати само у своје лично име што је морало бити напоменуто у саопштењу“.

“Према процедури, министар сада мора дати сагласност на Предлог. Надам се да ће се у министарству наћи довољан број људи од интегритета и да ће бескомпромисно стати на страну науке“, напомиње Ђорђевић.

Да подсетимо, Министарству просвете, скупштинском Одбору за образовање, САНУ и Сенату Универзитета достављена је петиција за ревизију изучавања теорије еволуције у школама и на факултетима, коју је потписало 166 професора и научника, међу којима и два академика, осам уметника, пет новинара и пет свештеника.

Иначе, министар Младен Шарчевић је рекао да се министарство неће бавити спорном петицијом, док је из скупштинског Одбора за образовање најављено да би то могло да буде тема.

Б92

3 коментара

  1. Цео свет расправља измене и дозвољава на свим школским нивоима и институцијама нова учења као и нове доказе који негирају део Дарвинове теорије. Пре неки дан сам написао да је страначки министар одбацио иницијативу највећег дела научних људи у Србији а међу њима је и ЂОРЂЕВИЋ. Тада сам написао да сви чланови владе из снс немају ни знања ни звања да би могли да одлучују о тако важним питањима будућих наставних планова и изучавања јер је конретно министру образовања важнији буквар у коме се учи секс него стручна мишљења и знања која има СРБИЈА. Зато ме не чуди таква одлука јер они смењују све паметне људе из страха да им не узму фотељу а онда немогу да се обогате а за СРБЕ И СРБИЈУ НИТИ БРИНУ НИТИ ИХ ИНТЕРЕСУЈЕ.

  2. Koliko su Čarls Darvin i njegova teorija o evoluciji jaki, najbolje je osetio gospodin Nemanja Đorđević. Isprsio se da smeni Darvina iz udžbenika, kada je uspeo samo toliko da ga smene sa mesta direktora Centra za promociju nauke. E, moj direktore, jadni direktore sada vam preostaje da se sami sebe promovišete, odnosno svoju nauku, ako se u opšte bavite time. Svojevremeno na ovu temu je Darvin “oborio” i ministarku prosvete prof. Dr Ljiljanu Čolić. Izgleda da potpisnici inicijative za obaranje teorije evolucije ne gledaju Skupštinu. Tamo sede dosta majmuni do majmuna.

  3. Сви они који су постали од мајмуна имају право да поштују Мајмуна Дарвина.

Оставите коментар