Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)
Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Брнабић: Ове године 5.000 радника мање

Београд – Рационализација јавне управе у смислу отпуштања вишка радника је мање-више завршен посао, рекла је министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

Она је најавила да се у 2017. планира одлив још око 5. 000 радника у републичким предузећима. Она је, гостујући у Кажипрсту Б92, рекла како је отишло око 23.000 чиновника. Брнабић истиче да остаје проблем у јавним предузећима у којима тај посао није готов и где ради 147.000 људи.

„У тим републичким предузећима је потребна рационализација броја људи. Мислим да се у 2017. планира одлив још неких додатних 5,000 радника“, рекла је министарка локалне управе и самоуправе.

Према њеним речима, талас отпуштања у јавној управи је завршен, али да је сада важно оставити контролу запошљавањем.

„У марту доносимо нову одлуку о запошљавању да би се задржала контрола. Неке локалне самоуправе су отишле доста испод планираног броја, неке су остале много изнад. Због тога више неће бити линеарног отпуштања“, рекла је она.

Објаснила је да ће се увести систем по коме ће неке општине моћи да упосле, а неке ће морати да отпусте раднике, али тако да финансијски ефекат буде нула. Брнабић је поручила је да општине које су биле професионалне и које су поднеле тежи терет реформи могу да се опусте.

Фонет

један коментар

  1. tih 5000 otpuštaju već deset godina, u međuvremenu su zaposlili desetine hiljada podobnih na izmišljena radna mesta.

Оставите коментар