(Фото: РТБ.Бор)
(Фото: РТБ.Бор)

Државне компаније без купца морају у стечај: Губиташи иду под лед

Београд – После готово три деценије од почетка транзиције у Србији, приватизација друштевних предузећа није окончана, а чак 161 предузеће у којима је запослено 52.000 радника чека новог газду. Изузев земунске Галенике, ниједно предузеће нема државну заштиту од принудне наплате, тако да им уколико не нађу купца следи стечај.

Међу фирмама које не могу да нађу власника налази се и 11 стратешких предузећа међу којима су Петрохемија, Јумко, Политика, Индустрија каблова Јагодина, ПКБ, Ресавица, Трајал, ФАП. Засад се једино преговори воде за продају РТБ Бор и Икарбус са Кинезима, али продаја није ни близу.

Представници Светске банке, али и чланови Фискалног савета истичу да питање друштвених предузећа која су и свачија и ничија морају да се реше што пре јер су омча око врата и држави и пореским обвезницима.

Мирослав Прокопијевић, економиста, за „Вести“ каже да постојање таквих фирми показује да део транзиције није обављен из демагошких и социјалних разлога.

„Потпуно је ирационално да фирме које деценијама праве губитке уопште постоје. То питање мора да се реши јер држава да би издржавала губиташе додатно опрезује фирме које здраво послују. То је велики проблем за привреду“, каже Прокопијевић.

Према његовој оцени, то би било олакшање и за раднике, за које се не зна ни да ли примају зараде, а ред је и да машине које се деценијама не користе „иду у старо гвожђе“.

Свакако да је међу 11 предузећа најскупља невоља РТБ Бор, а новоизабрани српски председник Александар Вучић недавно је обелоданио шта је главни проблем преговора са кинеском компанијом ЦНЦТ.

Наиме, гигант из Бора дугује чак 1,1 милијарду евра, а не треба ни спомињати да су приде потребне и инвестиције.

Како за наш лист истиче Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, реч је о социјалној катастрофи.

„У сваком случају, сувише дуго се чекало са завршетком транзиције. Велики део ових предузећа је могао да буде продат давно, али није постајао план нити стратегија свих влада у последњих деценију или две“, истиче Савић.

Она признаје да није оптимиста и сматра да ће чак 90 одсто предузећа које тражи газду завршити у стечају.

„Држава ће за РТБ Бор наћи какво-такво решење, један део ФАП-а ће бити преименован у Наменску и производиће за војску, а реалне шансе да нађе купца има ПКБ корпорација. Остали ће у стечај, па ће се на тржишту рада наћи десетине хиљада радника“, каже наша саговорница.

Она је свесна да је финансирање губиташа велики проблем за здрава предузећа јер им се додају намети, али сматра да је држава могла и морала учинити више за посрнуле фирме.

„На десетине милиона се издваја за субвенције страним инвеститорима, па ваљда се нешто могло учинути и за наше раднике“, каже синдикална лидерка.

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић каже да се питање друштвених фирми које још нису приватизоване мора решити што пре јер је на делу превелик терет за нејака плаћа српске привреде, али признаје да је купца тешко наћи за презадужене фирме.

Ухапшен директор Ресавице

Директор рудника Ресавица Стеван Џелетовић ухапшен је у среду. Ресавица запошљава 4.000 радника и у њеном саставу је девет рудника. Стеван Џелатовић фебруара 2015. године постављен је за вршиоца дужности директора тог јавног предузећа за подземну експлоатацију угља.

Нови социјални случајеви

„Највећи број радника који ће остати без посла су људи старији од 50 година. Они нису ни за нове послове, али ни за пензију. Добиће отпремнине за шест месеци и након тога добар део њих ће постати социјални случајеви“, каже Ранка Савић.

Н. С. Прерадовић / Вести

3 коментара

 1. Opasni su ovo strucnjaci koji se navode u tekstu. Posebno znam za Prokopijevica on je strucnjak par ekselans, jel se tako kaze.
  On ne zna ko je Dr Milan Stojadinovic a bavi se ekonomskom naukom. Diletant.

  Nije bitno ko je vlasnik firme, dali je to drzava ili privatnik, samo je bitno ko tu firmu vodi dali taj zna ili ne zna.

  Ko rukovodi RTB Bor. Spasovski koji je politicki kadar DS. Ko rukovodi Resavicom pa direktor koji je pre dva dana uhapsen zbog mita. Pa slusati njihove savete o tim firmama je ravno idiotluku.

  Pa oni suntavi komunisti su mogli raditi a ovi prepemetni i premudri kapitalisticki trkaci ne mogu. To je samo dokaz da nije bitno ko je vlasnik nego je samo bitno ko rukovodi tim firmama.

 2. ДА ЈЕ ДРУГАЧИЈЕ БИЛО??

  За 11 стратешка предузећа нема спаса, међу којима је и некадашнји гигант РТБ Бор, јер део транзиције није обављен из демагошких, социјалних и других разлога. Што се тиче РТБ Бор још треба додати да пре десет година за челника је постављен највећи бизнисмен и менаџер на свету, како се хвалио исти. Његови манири су били пусти РТБ Бор, гледај само себе и странку. Мењао је странке као “Цига чергу”. Најпре СКЈ, СПС, Демократија, на крају устоличио га Динкић, када се истрошио, челник РТБ Бор се ушлихтао са Тадичем, када и његово време прође, уђе у СНС. Наступи инвестирање и отворише се много путева новца, углавном нелегалних. Направљена дуговања изнад милијарду евра, која су по УППР 0,9 милијарди отписана, а фирми никад горе, осим у јавности, где се износе баснословни лажовни резултати пословања и остваривања профита. Стварно од њих ни трага ни гласа, не плаћају се струја (дуг 8,5 милијарде динара), рударска рента и таксе. Набавка опреме, сировине и услуге се уговарају “од ока”, плате смањене, стручњаци стављени по страни, а профитирају полтрони, климоглавци, шлихтери. На руку оваквом стању иде и однос Владе, која је схватила пре годину дана да је лагао челник РТБ Бор, но због јавности само му је запрећена смена, која траје до дан данас. Зло да буде веће, недавно из кухиње челника РТБ Бор је изашла информација да РТБ Бор послује задовољавајуће и да постиже изврсну производљу, све дажбине на време измирује и да постиже изванредно технолошко искоришћење бакра (за Гиниса) 98,5%. С друге стране недавно премијер изјави да РТБ Бор дугује накнадно 1,1 милијарду евра, а такође иде информација да и Кинези дигли руке, а премијер и председник пред њим пузали и клечали без резултата. Видели и Кинези с ким имају посла, они не желе да купе РТБ Бор са челником, као пакетић. Остаје оно “Сви ме драга лажу, а ја не знам где”?!

 3. Ako pratite transformaciju vlasnistva u ekonomiji Srbije od 2000 te pa na ovamo videćete da sve drtzavne kompanije mašinske industrije su zatvorene i obrisate hale metlom .Razlog jednostavan ,sve što potencijalno može proizvesti je zatvoreno primer za to ZMAJ.Sve druge visoko profitabilne kompanije zavrsile su u americmim rukama samo je to u početku uradjeno preko posrednika da bi trag zavarao(npr sv3e cementare,imlek,knjaz,bambi,suboticka mlekara,sva ipivarska industrija).Zamislite da kučići zatvara imt a i isti imt tada ima narudzbine za celu godinu.To se radi po direktivi mmf gonda inace privatnog fonda americkih bankara koji inače u svom vlasnistvu imaju stampariju dolara.Ako sastavite kockice bice vam jasno …

Оставите коментар