(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Јаја поскупела чак 25 одсто: Ево која су објашњења продаваца за то

Београд – Ускрс се ближи, а са њим и фарбање јаја. Међутим, чини се да ће ове године породице фарбати мање јаја, јер је њихова цена скочила за више од 25 одсто.

До пре само месец дана јаја на пијацама могла су се купити од девет до петнаест динара по комаду, док је сада за комад потребно издвојити најмање 13 динара.

Поједини продавци скок цена правдају несташицом, други сезонским утицајем, птичјим грипом, док неки поскупљење повезују са ценом хране за кокошке.

„Јаја не би требало више да поскупљују, али ни да појефтињују. Код мене се цена јаја разликује од грамаже, па она најлакша коштају 13, док се најтежа могу купити за 18 динара. Овакве цене су сасвим приступачне, с обзиром на то колико кошта храна за кокошке“, каже за „Блиц“ један од продаваца јаја на београдској пијаци „Бајлони“.

Његова колегиница додала је да су јаја поскупела не само због веће цене живинске хране, већ због несташице.

„Колико знам, на снази је забрана увоза због птичјег грипа, а и кокошке током зиме мање носе“, објашњава продавачица.

Сличног мишљења је и Гордана Петровић, која се бави производњом јаја. Како каже, цена од 18 динара и даље је ниска.

„Ми се породично бавимо производњом јаја. Много је посла, скупа је храна, па сматрам да им је реална цена 20 динара. Када погледате да векна хлеба кошта 30 динара, онда вам је јасно колико је јаје јефтино“, каже Петровићева.

Она додаје и да је велики проблем то што држава не даје субвенције на живину иако се дневно поједе велика количина јаја.

„Мислим да је то један од разлога за поскупљење“, каже она.

Ово поскупљење забринуло је купце, понајвише због предстојећег празника.

„За Ускрс увек купимо по два картона јаја. Када су коштала девет динара, за то смо издвајали нешто више од 500 динара, док сада за два картона најјефтинијих морам да издвојим скоро 800.

Поред јаја, за Ускрс морамо да припремимо и ручак, а сада је све знатно скупље. Заиста ово поскупљење није требало да се деси баш пред Ускрс“, забринута је Марија Радовановић из Београда.

Више цене и у супермаркетима

Јаја су поскупела и у скоро свим супермаркетима. Зависно од квалитета, класе, комплет од 10 комада кошта између 160 и 200 динара.

Бојана Богосав / Блиц

Оставите коментар