(Фото:Thinkstock.com)
(Фото:Thinkstock.com)

„Могуће пореске стимулације у случају оснивања малих и средњих предузећа“

Београд – Чланови Фискалног савета и представници Српске асоцијације менаџера на традиционалном годишњем састанку разговарали су о проблемима са којима се привреда суочава и шта очекује Србију када је у питању макроекономска прогноза. Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков каже да ће за одрживост јавних финансија и напредовање српске привреде у наредном периоду кључни бити привредни амбијент и раст.

Алтипармаков је новинарима након састанка рекао да је циљ разговора био да се из два различита угла сагледају исти проблеми и да се онда траже оптималне мере.

Како каже, у надлежности је Фискалног савета фискална политика, а приоритет последње три године била је штедња, чиме је, подсећа, и заустављен раст јавног дуга.

„Стање у буџету је ипак такво да не може да се очекује неко драстично смањење пореза или доприноса у Србији, али се фина подешавања можда могу имплементирати“, поручио је Алтипармаков, објаснивши да та фина подешавања представљају мере којима се са једне стране могу стимулисати мањи порези и доприноси, који би се онда надокнадили већим ПДВ-ом.

То, другим речима значи да су неке „евентуалне пореске стимулације могуће, али само у случају оснивања нових малих и средњих предузећа, а не за читаву привреду“ јер би то, уверен је, водило великом повећању дефицита.

Председник Фискалног савета Павле Петровић каже да би смањење доприноса и повећање ПДВ-а значило да се смањује оптерећење за оне који инвестирају и за оне који извозе.

„Јер они не плаћају ПДВ, а улазни трошкови би им били мањи, док би се повећањем ПДВ-а тај терет пренео на све оне који троше“, појашњава Петровић.

Председница САМ-а Станка Пејановић, која је генерални директор „Горења“ у Србији приметила је да је већина чланица САМ-а из малих и средњих предузећа и да сматрају да су велика предузећа у предности када се говори о решењима и инвестиционој клими.

„Један од предлога, који је изнет на данашњем састанку био је и да се смање порези и доприноси, и да то не бисмо узели за профит већ за боље плаћање људи, јер имамо проблем са одливом квалитетног радног кадра, али одговор Фискалног савета је био да би се то смањење надоместило евентуалним повећањем ПДВ-а“, рекла је она.

Нагласивши да је закључак свих привредника који су чланови САМ-а да мора да се ради на правном оквиру, на стабилности и на смањењу корупције, Пејановићева је оценила да ће једино то обезбедити извесност у пословању, а то је услов да се раде квалитетније прогнозе и инвестициони пројекти.

Да ли боља фискална кретања, иду у прилог захтеву синдиката да се казнени поени за превремено пензионисање, примењују само док пензионер не наврши 65 година?

„Фискални савет апсолутно мисли да је пензијска реформа 2014. адекватно конципирана и да је спроведена у складу са најбољим међународним стандардима и да не треба да се елиминише ниједан део који је спроведен 2014. године“, каже Алтипармаков.

Плус од седам милијарди у првом тромесечју ове године, с обзиром на дубину планираног минуса, заправо је 55 милијарди динара више у буџету него што се очекивало.

РТС

Оставите коментар