(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Раднике у Србиjи више занима редовност, него висина плате

Београд – Висина плате ниjе наjважниjи фактор задовољства радника у Србиjи, али њена редовност понекад jесте, изjавио jе данас професор Eкономског факултета Небоjша Jанићиjевић.

Oн jе другог дана регионалне конференциjе „Зараде и модели награђивања“ у Београдскоj банкарскоj академиjи, рекао да jе у Србиjи заступљена такозвана женска култура коjа вреднуjе колективизам, сигурност, припадање, одуство конфликта, углед и част.

Tо значи да запослени више вреднуjу те ствари од материjалних вредности, па тако и у послу, више им значе похвале, погодности, бенефициjе и социjални контакт, него искључиво новац, рекао jе Jанићиjевић на скупу коjи jе организовала Mрежа за пословну подршку.

„Процес мотивациjе jе емоционалан и етички“, додао jе Jанићиjевић.

Kада jе реч о платама, у нашем друштву jе jош увек прихватљивиjе награђивање по основу стажа, вештина и компетенциjа, док jе учешће стимулациjа у примањима ниско, и износи 20 одсто, ретко до 30 одсто, рекао jе Jанићиjевић.

Стране компаниjе коjе дођу у Србиjу сусрећу се са дилемом – како мотивисати српске раднике, а наjбоље jе да се определе за микс – да у основи задрже базичне критериjуме нашег културног обрасца, а да постепено уводе и неке промене, сматра Jанићиjевић, коjи додаjе да су за усваjање нових образаца мотивациjе потребне децениjе.

Oн напомиње и да jе национална култура само jедан од фактора, али се мора имати у виду и карактер гране у коjоj предузеће послуjе, jер ниjе исто да ли jе реч о текстилноj индустриjи или софтверскоj компаниjи.

Др Jован Ничић рекао jе да постоjи десетак озбиљних метода оцењивања учинка коjи jе предуслов награђивања.

„Не постоjи jедна наjбоља метода, али се показало коjа jе наjгора – а то jе самооцењивање“, навео jе Ничић, уз напомену да се самооцењивање може комбиновати са другим методама.

Oн jе истакао да су оцењивачи, коjи су наjчешће непосредни руководици, наjодговорниjи и да ниjедан метод не може да буде замена за квалитетан кадар.

„Jако jе битно да критериjуми буду добро дефинисани, а оцењивачи екстремно добро обучени…Систем оцењивања успева уколико га запослени прихаватаjу“, казао jе Ничић.

Oн jе рекао да jе награђивање jедан краj батине, а на другом jе казна, коjа jе додаjе, наjделотворниjа по принципу „вреле рингле“ – да се реализуjе одмах по прекршаjу или неиспуњавању радног задатка.

Танјуг

један коментар

Оставите коментар