Иво Андрић (Фото: Новости)
Иво Андрић (Фото: Новости)

Тешка времена откривају карактер

Београд – Знаменити људи који су пре педесет, сто и више година описивали српске земље, као да су били видовити. Њихове речи важе и данас, било да је реч о нашим наравима, или о месту у времену и простору.

„У временима тешких политичких прогона, држање већине људи је слично. Плашљивима и саможивима се чини да је све што се дешава уперено против њих лично.

Плиткоумни људи, као и они који су по природи лакомислени и безбрижни, не мисле о тим догађајима уопште, све док их не осете на својој кожи.

Једино разборит човек труди се да све промене у друштву и јавном животу посматра хладнокрвно и тумачи правилно, и да прво уочи и оцени њихово опште значење, а тек после тога да испитује у којој мери ти догађаји могу и њега лично да погоде, и онда настоји да се уклони и заштити – уколико му је то могућно, и морално допуштено…

Тешко је замислити, а камоли описати бол и огорчено изненађење великог, рођеног егоисте кад га неко изневери, напусти, или му учини ма шта од онога што је он вазда другима чинио.

Тако огорчено рикне на своје убице рањен тигар који је целог века живео од тога што је рањавао и убијао све око себе.“

(Иво Андрић, писац и дипломата, после бомбардовања Београда 1944)

Вести

Оставите коментар