(Фото: pixabay.com)
(Фото: pixabay.com)

Зима

Оваква зима права је пошаст, зла ћуд природе.Просто било онима који јој се радују. Из топлих домова, здрави и сити, добро обучени, многи хрле напоље на санкање, грудвање, скијање и уживају у зимским чаролијама.

За њих и оне у зимским ски центрима зима је права радост. Могу да их разумем. Но ближа сам да разумем масу невољника којима је ова зима права несрећа.Мраз стегао, температура испод -20, снег, сметови одсекли планинска села.

Како преживљавају бескућници по градовима? Како је гладној сиротињи у хладним трошним кућама у којима се не могу згрејати? Како је старима и болеснима у данима одсеченим планинским селима? Овај
снег и мраз за њих су страхота. Ни они здрави и млади не могу се изборити са снежним сметовима.

Већ има оних који су изгубили животе на овој сибирској хладноћи.Све муке и невоље ми падају на памет. Колико ће се птица смрзнути или угинути од глади? Шта раде дивље животиње по шумама, где се скривају, спавају ли, хоће ли и оне угинути од глади? Само звери могу преживети.Сетих се дивљих коња на једној српској планини, заборавила сам којој. Има их читаво крдо.Како ће они преживети ово зло време?
Не волим зиму, а оваква зима је заиста пошаст, а никако радост. Нека ми опросте они који је призивају и хвале. Или њима треба опростити за себичност.

Словенка Марић

један коментар

  1. Ptičicama se ostavljau zrnca u masti, grade im se kućice, postoje LOVAČKA DRUŠTVA koja se bave obilaženjem i punjenjem HRANILIŠTA za DIVLJE ŽIVOTINJE!! A da ne spominjem komšije koji BRINU O SVOJIM STARIM, usamljenim susedima, donose im topli lebac, pasulj i kompot.Decu uče da pomažu starima i siromašnima, da podele topli zalogaj i DAJU ako vide da neko jadan nema gde i nema šta…Naravno uz dužan OPREZ, od starih maskiranih prosjaka… pokvarenjaka

Оставите коментар