Александар Вучић (Фото: Јутјуб)
Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Власт устукнула пред гневом јавности

Београд – Причу о формирању треће „помоћне“ полиције, уз редовну и комуналну, која је кулминирала оптужбама опозиције да је реч о „партијској полицији“, Влада је пресекла укидањем уредбе о њеном формирању.

Пометњу су унеле опречне изјаве министра унутрашњих послова Небојше Стефановића који је првобитно најавио њено оснивање, а потом негирао. Он је, демантујући да ће бити уведени помоћни полицајци, подсетио да је уредба донета 2005, као и да је нетачно да би је чинили напредњачки кадрови.

Овим је реаговао на тврдње Покрета Доста је било, који је премијера Александра Вучића и Стефановића оптужио за прављење партијске полиције зарад очувања власти јер, како наводи ДЈБ, све им је теже да контролишу незадовољство полиције. ДЈБ је указао и да би опет био биран послушни партијски кадар СНС-а, као што су бирани припадници Комуналне полиције у Београду, нотари и извршитељи и ускоро управитељи зграда.

Покрет Двери такође сматра да би то била напредњачка, односно параполиција, као логистика политичком терору над неистомишљеницима. Питали су да ли то треба да буде батинашка подршка напредњачкој кампањи.

„Зашто би Вучић да параполицију формира у предизборном периоду и да ли своје батинаше који су се прославили пребијањем на бирачким местима сада уводи у легалне институције да би без одговорности могли да спроводе насиље. Да ли је ово нови одред под фантомкама који ће насиљем спроводити Вучићеву самовољу“, питају из овог покрета.

Заменик лидера ДС-а Игор Салак је позвао на промену Закона о полицији, јер је његовим усвајањем пропуштена шанса за било каквим реформским искораком. Напредњака Миленка Јованова, који је ДС оптужио да је 2005. донео овакву уредбу, подсетио је да је ДС тада био опозиција.

„Да парадокс буде већи, Јованов је тада био део ДСС-а који је усвојио одредбу и био здушни заговорник друге врсте „помоћне полиције“ која се тада звала „језичка патрола“, а била је намењена да провери да ли припадници националних мањина у Војводини говоре српски језик“, закључио је Салак.

Шта је писало на сајту

Уредба је донета два дана пре Нове године, иако је рок за доношење био фебруар, и 7. јануара је, према писању „Инсајдера“, ступила на правну снагу. Иначе, на званичном сајту МУП-а 27. децембра 2016. објављено је да је Стефановић рекао да ће они који су раније завршили Криминалистичко-полицијску академију кроз институцију помоћне полиције моћи да буду ангажовани у Министарству већ током ове године, што је и навело на закључак да ће помоћна полиција први пут и бити формирана.

Д. Декић / Вести

2 коментара

  1. острогорски

    Напрдњаци му дођу као оне Орвелове swaine на две ноге.

  2. Полицијски и војни синдикати праве јавне протесте против лошег економског стања њених чланова. Вучић каже: можете да штрајкујете колко оћете али пара нема и тачка.

    Е сад испаде да пара има за неку нову полицију, откуд сад па то а нису те паре приказане у буџету?

    А још једна ступидна изјава Др Неше о запошљавању у новој полицији оних који су завршили школе за то. Овде треба поставити неколико питања: 1) ко је онда запошљен кад нису ови који су завршили школу за тај позив?; 2) дал нам треба толико њих да се уписује у ову школу кад нема места за запошљавање?; 3) како су запошљени у полицију људи са полицијским досијеом?

    А и да питам Власт: зашто не направите „помоћно здравство“, „помоћно судство“, „помоћне фирме“ па да запослимо високо и средње школоване кадрове који чуче годинама на Националној служби Србије за изгубљену светлу будућност.?

Оставите коментар