Бобана Величковић, Зорана Аруновић и Јасмина Миловановић (Фото ССС)

Три злата за Зорану Аруновић

Марибор – Стрељачка репрезентација Србије увелико је надмашила свој најбољи учинак на европским првенствима у гађању из ваздушног оружја, освојивши у сениорској конкуренцији четири златне медаље, две сребрне и бронзану медаљу, уз три јуниорска сребра, а јунак овог успеха била је Зорана Аруновић .

Аруновићева је први пут постала шампионка Старог континента, и то с новим светским рекордом (246,9 кругова) којим је за више од шест кругова надмашила рекорд који је с 240,8 кругова држала Кинескиња Јуимеји Лин, одбранила је титулу првака Европе у „миксу” с Дамиром Микецом и заједно с Бобаном Величковић и Јасмином Миловановић нашу екипу вратила на европски трон. Титулу првака у „миксу”, али пушком, одбранили су и Андреа Арсовић и Милутин Стефановић, а Милутин Стефановић, Миленко Себић и Стеван Плетикосић екипним сребром.

Преокрет у квалитету медаља које су наши стрелци освајали на Европском првенству у гађању из ваздушног оружја у Марибору начињен је у ревијалном делу програма у којем су тестирана нова правила борбе за екипне медаље . После четири сребрне и једне бронзане медаље наша мушка екипа у дисциплини пиштољ у саставу Дамир Микец, Димитрије Гргић, Душко Петров, која је освојила ту бронзу (сабрани резултати тројице стрелаца у квалификацијама), у куп такмичењу од четвртфинала до три финала бриљирала је и освојила злато. На исти начин, такође у незваничном такмичењу, наша женска екипа Андреа Арсовић, Ивана Анђушић Максимовић, Драгана Тодоровић, која је пушком застала на четвртом месту, освојила је сребро…

Те медаље не улазе у званичан биланс, али на тим крилима, последњи дан шампионата у хотелу „Хабакук”, био је тријумфалан за наше стрелце. Освојене су четири златне и једна сребрна медаља, а наша јунакиња била је Зорана Аруновић. Прошле године у Ђеру у истом дану освојила је бронзу у појединачном такмичењу, екипно сребро и злато у „миксу” с Дамиром Микецом.

У Марибору је у свим овим дисциплинама освојила златна одличја. Случај без преседана у историји европских шампионата.

С максималних 10,9 у последњем хицу Аруновићева, која је још 2010. била светска шампионка, први пут освојила титулу првакиње Европе. Њен последењи хитац (10,9 имала је и у трећој серији на испадање) најбоље показује њену доминацију у финалу а резултат од 246,9 кругова не само да је нови светски и европски рекорд по него вероватно и рекорд по разлици пред другопласираном – 7,4 круга. Као да је репрезентативка Србије испалила дијаболу више од ривалки. Потпуно је декласирала све ривалке.

У финалу у којем је одлука о шампиону решена већ у првој серији на испадање, када је Аруновићева стекла предност од једног и по круга, занимљива је била само борба за сребро и бронзу. Сребро је припало Украјинки Костевич (239,5), четворострукој европској шампионки и браниоцу злата из Ђера, а бронза Шпанкињи Франке (218,9), вицешампионки европских игара. Двострука узастопна вицешампионка Европе Бугарка Бонева била је четврта, олимпијска вицешампионка из Рија Рускиња Бацарашкина пета, а Гркиња Коракаки, која је у Рију освојила злато мк пиштољем и бронзу ваздушним била је тек девета и није ушла у финале.

Већ у квалификацијама видело се да се Аруновићева вратила у некадашњу форму. Имала је други резултат с 389 кругова (круг више имала је Бонева) и то је био одличан темељ за екипно злато у чијем су освајању стрпљиво и упорно учествовале Бобана Величковић (16. с 379 кругова) и Јасмина Миловановић (20. с 337). Србија је с 1.145 кругова надмоћно освојила прво место испред Немачке (1.139) и трећепласиране Русије (1.134).

И то није био крај радости који је љубитељима стрељаштва приредила 30-годишња Зорана Аруновић. Она и Дамир Микец почели су одбрану злата у „миксу” убедљиво победивши у квалификацијама, чак с осам кругова више о д француског и руског пара, а убедљиви били су све до финала у којем су се борили за злато с руским паром Бацарашкина, Гончаров. У прве три рунде у којима сваки стрелац испаљује по два хица имали су бољи скор од Руса и повели с 3:0. Тада је, превасходно захваљујући Бацарашкиној и малом паду нашег пара, Русија добила четири рунде за редом и повела с 4:3. Само поен је делио Русе од злата, али до њена нису дошли. Аруновићева и Микец су изједначили на 4:4 то је било превише за њихове ривале. Руке су им задрхтале и обоје су испалили најслабије хице у финалу – Бацарашкина 9,7, а Гончаров чак 7,9! Микецових 10,1 и 9,9 Аруновићеве били су више него довољни за пети поен и златну медаљу.

– Лепо је стићи кући пуних руку медаља – лаконски је прокоментарисала свој учинак Зорана Аруновић.

Али ту није био крај златног низа. Андреа Арсовић и Милутин Стефановић су одбрану злата у „миксу” ваздушном пушком започели трећим местом у квалификацијама, а имали су и додатни мотив. Арсовићева није успела да се пласира у финале у појединачној конкуренцији у којем је такође бранила злато, до је Стефановић био пети у свом финалу. Да су у суботу успели да буду прецизни као данас били би на победничком постољу… До финала дошли су лако и убедљиво, а слично је било у финалу. Руски пар Вдовина, Маслеников успео ја да освоји само два поена само кад су постигли вансеријске резултате (10,9 и 10,9 у трећој и 10,6 и 10,8 у петој серији). Смањили су вођство Арсовићеве и Стефановића на 3:2, али то није поколебало наш „микс”. Испалили су две одличне серије и тријумфовали с 5:2!

 

Сениори погодили сребро

Милутин Стефановић је у квалификацијама у дисциплини ваздушна пушка имао 628,5 кругова. Био је то трећи резултат квалификација, који му је донео место у финалу и на крају пето место и полазна основа за успех наше тројке коју чини с Стеваном Плетикосићем и Миленком Себићем.

Себић је у квалификацијама у којима је наступило 67 стрелаца био 34. с 621,6, а Плетикосић 44. с 619,1, али и то је било довољно да Србија у екипној конкуренцији (учествовало 16 репрезентација) заузме друго место с 1.869,2 круга. Победила је Русија с Русија 1.878,5, док је Немачка била трећа с 1.868,5 кругова.

 

Пејовић: Историјски успех

Никада ни једна наша репрезентација, ни СФРЈ, ни СРЈ, ни СЦГ, а до сада ни Србије, није имала овакав учинак на европским шампионатима. Зорана је Бриљирала, Дамир је био сјајна, а најбитније је да је свако од сениора освојио барем једну медаљу, ако не појединачну онда екипну. И јуниори, мада подмлађени били су одлични. Право је задовољство што смо одбранили оба злата у „миксу”, јер ће де дисциплине бити на програму Олимпијских игара у Пекингу, а „тимски дух” показали смо у финалима по куп систему која су одржана у по две јуниорске и сениорске дисциплине. Изгледа да нам таква стресна такмичења леже – рекао је Срећко Пејовић, спортски директор Стрељачког савеза Србије.

 Ж. Б./Политика

Оставите коментар