(фото: arvalesfratres.it)

Арвалска браћа

Ромул је био вешт у оружју али невешт у звездама каже Овидије, па је његову „десетомесечну“ годину Нума исправио на дванаест месеци. Још кажу, како је староиталска година имала 12 месеци, али се из привредних разлога рачунала од марта. Да је староиталска година имала 12 месеци, сведочи нам свештенички ред Арвалске браће (Fratrum Arvalum). Њих дванаест на броју, поштовали су староиталску богињу Деа Диу,сматрајући, да им је Ларента, доиља Ромула и Рема, дала атрибуте свештеничког реда: белу или црвену инфулу (траку) и венац од класја на глави. Ко су била Арвалска браћа? По натписима старијим од Рима, староиталски свештенички ред арвалске браће имао је 12 чланова као и Салијевци. То су 12 свештеника култа Церере или Коре, богиње “житног зрна” и кћери Мајке Земље.

Крајем месеца маја о празнику Амбарвалија, они су обилазили поља и вршили ритуално чишћење певајући старе обредне песме у част Коре или Церере. Зна се, да су имали Свети гај близу Рима на Кампанском путу (via Campania). У време царства, један од 12 свештеника свете арвалске браће из сенатских породица био је и сам цар.

Песма Арвалске браће се повезује са обредом чишћења поља (ambarvalia),јер су Арвалска браћа играла и призивала по римским пољима за добар род: …Нити дај Марсе, да куга и покора зареди по народу! Изађи на праг! Стој! Туци! Све Семоне, изменице зазивајте. Староиталски Сарбини су имали бога Semo Sanctus =Dius Fidius, бог вере (= Херкул) Summanus in fastigio Jovis. Јупитер Високи Суман из арвалског призива у песми, јавља се у натпису из Крешчента на гробу Тројанца Енеја као Есмен рашански или сарбински, тројански бог мртвих и његов заштитник. Енејев рашански Есмен је ариј. шамана, бог Нава, исто што и староиталски Jupiter Altus Summanus, Јупитер Високи Суман арвалске браће. Његов култ Лара је такође дардански, Илијада, 5,19, а Лар је било титуларно име расенских и сарбинских краљева и кнежева, по божанском заштитнику.

На Цезаревом сребрном динару(1), приказан је Тројанац Енеј као Larophor, јер Лар прати селидбу.(2)

Енеј држи у десници Лара са цветним венцем око главе, обучен у тунику за коју Плиније каже да је била ношња расенских краљева и лукумона-градоначелника расенске трибе. На старим споменицима, лари се приказују заједно са породичним чуварима Пенатима, Вестом, богињом и чуварком Огња који се палио сваке године 1 марта на Младо лето, као и Генијем, који стоји у вези декана, наталне карте и слављења античког рођендана.

Семантички, име браће арвалске је од ариј. рави, Сунце, представљено као 12 синова богиње Мајке. У србском предању, они су познати као Бози (< ариј. б’ога, бог) и Јади (< ариј. јаду, потомак бога Месеца), божанска оличења пролетњих и јесењих месеци. Познатији су у народној песми као “кула Југовића” (= род Југовића), који заједно са зимским Бесима (< ариј. б’еш, страх) граде “дрво од светлости”, односно 12-о месечни циклус године.

Слободан М. Филиповић

(1) Монета „динар“ се тумачи ариј. динара, златан новац или мера за злато. Првобитно је људејски (бригијски) и старо македонски новац.

(2)  Лари су обожаване душе покојника у кући, пољу или на путу. Изворно, они су заштитници домаћег огњишта, који су се као обоготворене душе умрлих предака старали о живим потомцима и умрлим прецима.

један коментар

  1. DEPRESIJA: Kad gospodin gologuzan........uvidi.......da mu krv, još uvek, nije........plava

    Ромул је био вешт у оружју………….koliko i u sisanju vučice.

Оставите коментар