Рист и јога наука

У апологетици ришћанства природа Риста је двострукабожанска и људска. Његова божанска природа проистиче из старог србског једнобоштва, у којој је светлост извор живота и сваког постања, у коме један Бог има безброј облика. О томе сведочи Хелмолд у својој Хроници, када каже да Срби верују у једног бога на небу, али, он има “помоћнике” који обављају послове на Земљи.

Не постоји ништа у природи, што не би постојало у појединачном духу као манифестација неиспољеног, сагласно Теслином учењу у коме су физичке појаве математички строго одређене. Циљ проучавања посвећеника или јогина, јесте да сазна све законе којима су подвргнути различити планови постојања у природи. Реч јога долази од аријског или архаично србског јога, јарам или спој са истином која се заснива на искуству. Како је суштина појавног неиспољено, за сједињавање са испољеним најважније је правило: Упознај самог себе!

Ходање по води, васкрсавање мртвих, храњење народа са мало хлеба, мотив партеногенезе у вези са рођењем, као и све оно што се находи у Ристовимчудима“, налази се у животописима посвећеника или јогина који су живели пре и после Риста. Јер, Дух је једина реалност, у којој су материјални облици само његова манифестација која се може математички представити, али, песници и свештеници речима стварају мноштво од стварности која је једна.

Рист није имао завичај ни сопствену имовину, нити је икада радио за награду. Био је слободан од жудње за именом, славом и пролазном земаљском срећом. Он је радио и умро за друге. Тиме је остварио идеал, по коме тајна дела није у материјалним плодовима рада већ у самом деловању (кармајога). У србском језику постоји материјални тактил “муфте”, од архачно србског духовног појма мукте, највиша милост, “дело ради деловања” или дух ослобођен (телесне) зависности. Значајно је напоменути, да изворно духовни појам “мукте” Инди користе као ментални тактил, што је показатељ њиховог преузимања лексеме!

У својој преданости и љубави према ближњем и божанском оцу Рист је победио своје самољубље (бактијога). Само љубав може да победи самољубље, јер љубав је давање. Још је Парацелзус, поклоник мудрости лечења помоћу природе, тврдио да лекар који не верује у Бога не може да лечи! Јер, болест долази као опомена, а то су по србском миту уроци и зле душе. Отуда потиче и вера витештва или чојства, када друге бранимо од себе или од њих самих.

Рист је без медицинског третмана лечио болесне, враћао вид, или одузимао узетост. Идеал чистоте телесног живота постиже се ограничавањем себе (хатајога). Уздржавањем, човек јача своју личност а Рист је својим деловањем, љубављу, усредсређеношћу, постом и молитвом спојио себе са божанским: Отац и ја једно смо. Субјективно и објективно су два израза за Једно (џнанајога), а унутрашње је једнако спољашњем: Ко у себи пронађе светлост један је с Богом, а само душа која је једна с Богом пије воду бесмртности. Развијање снаге усредсређености је кључ сазнања, а тиме човек оплемењује своју полну енергију и претвара је у “унутрашњу светлост” (кундалинијога). Рист је познавао тајну да свој дух одвоји од тела, што је показао у најстрашнијим мукама, кадa је рекао: Оче опрости им, јер не знају шта чине.

Као посвећеник, Рист није први који је показао делом, да непријатеља не побеђујемо када га убијемо већ ако му опростимо! Духовне истине и закони су исто тако свеобухватни као закони материјалног света. Неке од њих зовемо “чудима”, за која св. Августин каже да не постоје већ само оно што људи мисле да су чуда! Али, постојала или не, чуда не могу да се вежу само за одређено време, простор или личност.

приредио С. Филиповић, из чланка М. Ђурића

10 коментара

 1. lupajmo gluposti…

  Isus Hristos je Bog a ne neki Rist jogin

  • SRPSKA NACIONALNA SVEST: Imaginaran pojam.........kombinacija navijačke strasti i straha od autoriteta

   Lupate……….i ti i on?

   Velika potreba da se kaže nešto iz prazne glave……….pokreće kafanske rasprave koje se završavaju tučama……… na niskom nivou……….a na visokom, pokreće………ratove!

   Naj moćnije oružje zavada i podela je…………GLUPA REČ………..a ne atomska bomba!

   O Isusu ni pape ni patrijarsi ne znaju ništa……….a kamoli vi mali crvići!

   • Ti si najgluplji idiot sa tim tačkama!

   • Слажем се да је овде измешано све и свашта. Од значења и употребе јоге до Ристових молитви да се сједини са Богом.
    Нарочито је фаталан закључак да се непријатељима и убицама прашта (произвољно и приземно тумачење, ако је уопште изговорио тако нешто). За нас, та мантра и искуство, значи до последњег Србина.

    Универзум не прашта. Напротив, врло је суров.
    Као што нема праштања у вечитој борби Сила Таме и Сила Светла. То су измислили војници Сила Таме, да нас лакше, умно и физички поробе, односно униште.

 2. УЈЕДИЊЕНЕ СРБСКЕ ЗЕМЉЕ
  Федерална служба безбедности
  Картице непријатељског деловања против Србства
  Одељење за заштиту вере предака

  Порекло:
  ЦИА – одељење за уништење православља имплементацијом источњачким религијама

  Сектор: Хиндуизам и јога.

  Агент: М. Ђурић
  Класа: Најјефтинији

  Начин ширења:
  Преко жуте штампе (симулиране патриотске) и новинара-кандидата за агенте најнижег ранга – С. Филиповић

  • Bravo!

   Što je najgore, deluje smešno, ali je suštinom Istina.

   Inače ovu fekaliju od teksta nisam čestito ni počeo da čitam – zaudara.
   Ali imaju na ovom sajtu dobar nos, čim ovakav izmet trpaju ovde.

 3. Харалампије

  Да ово је срамота и богохулство. Овај несретник опијен демонским надахнућем лупета и просипа неку демонску науку.

Оставите коментар