(Фото: Пиксабеј)
(Фото: Пиксабеј)

Астероид пролази поред Земље ближе него икад пре?

Вашингтон – Астероид 3200 „Фаетон” ускоро ће пролетети поред наше планете довољно близу да га Центар за мање планете Међународне уније астронома оквалификује као „потенцијално опасног”.

Како преноси портал 13wmaz.com, Америчка свемирска агенција НАСА очекује да ће „Фаетон” бити најближи Земљи 16. децембра, на раздаљини од десетак милиона километара, што је пута просечна дистанца између наше планете и Месеца (384.400 км) помножена око 27 пута.

„Фаетон” је пречника око 5 км, што га чини трећим највећим потенцијално опасним астероидом који ће проћи поред плаве планете.

Подаци НАСА показују да ће ово бити најближи пролазак „Фаетона” поред Земље од 16. децембра 1974, када је пролетео на свега 8 милиона км. Људи тада, међутим, нису били свесни његовог присуства — „Фаетон” је откривен тек 1983.

„Ово ће бити најближи пролазак поред Земље од открића астероида, што је добра прилика за посматрање и детектовање нових активности”, навела је америчка агенција

Научници не очекују да ће проћи оволико близу нас до 2093, када ће астероид поред Земље проћи удаљен на свега око три милиона километра.

Током најближег проласка, „Фаетон” ће можда бити видљив уз помоћ мањег телескопа на тамном небу.

Танјуг

Оставите коментар