Свети Трифун (Фото: цоммонс.wикимедиа.орг)
Свети Трифун (Фото: цоммонс.wикимедиа.орг)

Данас је Свети Трифун

Београд – Српска православна црква и верници данас славе Светог Трифуна као заштитника искрене љубави свих хришћана. Српска православна црква прославља празник посвећен Светом Трифуну великомученику који је страдао за хришћанску веру.
Свети Трифун се сматра као заштитник многих заната и оних који искрено воле и негују хришћанску љубав.

Према хришћанском учењу, брачна љубав је у равни љубави према Богу.

Култ Светог Трифуна је веома развијен у српским крајевима. Посебно га славе виноградари, док га својим заштитником сматрају и гостионичари.

На данашњи дан виноградари иду у винограде, орезују лозу и вином заливају чокоте, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, после дугог зимског периода.

Светог Трифуна славе српске породице као крсну славу и моле се њему да заштите поља од поплава, града и разних временских непогода.

Вести

2 коментара

  1. Да, данашњи празник је дан када госпођа која је написала овај чланак дели љубав бесплатно. Само данас, пожурите, станите у ред.

  2. дудина падина

    Свим православним верницима широм света честитам празник,Св.Трифуна,заштитника виноградара и винара.
    Нажалост ретко смо га се сећали,помињали и славили кад су нам атари били под виноградима а подруми пуни вина, а славимо га данас када се виногради могу пребројати прстима једне руке а вино за причешће купујемо у маркету.

Оставите коментар