Џевад Галијашевић (Фото: Медија Центар Београд)
Џевад Галијашевић (Фото: Медија Центар Београд)

Где су екстремистичка жаришта у региону?

Сарајево – „Једини разлог због којег би неко прешао у екстремизам јесте сиромаштво, међутим такви су примери веома ретки“, изјавио је за „Блиц“ Џевад Галијашевић, експерт за област тероризма.

Како наводи лист, вест да је џихадиста Анис Амри, који је улетео камионом у божићни вашар у Берлину и убио 12 људи, повезан са извесним Бобаном Симеуновићем, Србином који је прешао у ислам и придружио се Исламској држави, одјекнула је читавим регионом.

„Највећи разлог због којих људи мењају веру јесте притисак због немаштине. Они који су у економски лошој ситуацији, огрезли у сиромаштву, идеална су мета за људе који траже регруте“, рекао је Галијашевић.

Он истиче да су јако ретке ситуације да хришћанин пређе у другу веру из неких других разлога, и на овим просторима наводи само један познати пример.

„У питању је Горан Павловић, човек који је прешао у ислам и придружио се екстремистима у озлоглашеној Горњој Маочи. Убрзо затим напао је америчку Амбасаду у Сарајеву“, истиче Галијашевић.

Као осетљива места на којима регрути Исламске државе и других екстремистичких група вребају регруте, он наводи неколико регија.

„У БиХ то је, пре свега, Сарајево. Током деведесетих, БиХ су преплавили муџахедини из арапског света који су се по завршетку рата ту настанили, оженили се Босанкама и наставили ту да живе. Ти људи су и данас тесно повезани са центрима терористичке моћи који новцем из Саудијске Арабије, Катара и сличних држава фиинансирају разне екстремистичке групе“, рекао је Галијашевић.

„Што се тиче Србије, екстремистичка жаришта су Рашка (Санџак), Прешевска долина и Косово“, каже Галијашевић.

На питање ко стоји иза терористичких напада у Берлину, он нема дилему: Фронт ал Нусра.

Танјуг

5 коментара

  1. A KOJE SI TI VERE,BALIJO…?Jebo svoju mama-bulu I tatu“FALS SRBINA“.Sikter djubre poturceno ne pogani…TV-Vas….A PSECA GOVNA IZ___“bljuca“,PAS VI JEBO IZDAJNICO-JANJICARSKU MAMU OD KURVE.

    • Ajde nepismena budalo zacepi gubicu, nije vrijedna zanata.
      To su sto su i prihvati to. Ja sam ratovao sa njima 4 godine po svim mogucim vukojebinama ove Bosne i Republike Srbske pa ih ne mrzim toliko. U ostalom u tvom DNK ima 18% turskog gena pa sad ti vidi ko si ti.

  2. SUMADINAC (tj. BALIJA) da znaš da ovoliku mržnju prema gdinu Galijaševiću imaju samo muslimani iz Bosne i Raške.

  3. Galijasevic je ekspert za terorozam koliko I Pavlovic za Islam….dakle smradovi koji iz materijalnog razloga seru po svojim.

  4. I Sumadinac I Zoka su idioti I neznalice/djubrad. Nik

Оставите коментар