(Фото: Gettyimages)
(Фото: Gettyimages)

Где су нестали Срби са бирачких спискова у Хрватској?

Загреб – У Хрватској ће за нешто више од месец дана бити одржани локални избори.

Међутим, с бирачких спискова је скинуто близу 70.000 хрватских држављана српске националности.

Власти у Загребу то правдају новим законским правилима према којима грађанин не може да има два пребивалишта, на пример једно у Хрватској, друго у Србији.

Јосип Броз је једном приликом рекао: “Не морамо се држати закона ко пијан плота”. Три деценије од завршетка комунистичке владавине на овим просторима и двадесет година од краја ратних сукоба на простору некадашње Републике српске крајине, закони су поново тема у Хрватској.

Овог пута онај о праву на гласање. Избегли Срби кажу – неправедан. У вези са тим су писали шефу дипломатије Ивици Дачићу – за сада без резултата.

“У пракси немамо конкретне помаке. Ја ћу поново упутити један допис господину Дачићу, инсистираћу да се отвори ти разговори и да се инсистира на једнакоправности свих хрватских држављана, без обзира били они Срби или Хрвати”, навео је Миодраг Линта из Савеза Срба из региона.

А шта каже хрватски закон? Онај који има два пребивалишта не може да гласа на локалним изборима.

Новинарка из Загреба Наташа Зечевић подсећа да и закони Србије не дозвољавају гласање на локалним изборима за оне који имају пребивалиште у иностранству.

“Прошле године пред националне изборе биле су под наводницима чистке и Хрвата који иначе живе у Херцеговини, а имају, лажно су пријављени у Хрватској у неким градовима. Ти људи су такође брисани са пописа, било је проблема, писало се о томе, међутим то је на томе и остало”, навела је она.

Председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац каже да би хрватске власти требало да направе изузетак за оне који су у поступку повратка или су поднели захтев за обнову кућа и стамбено збрињавање, као и за оне који су на раду или школовању изван Хрватске.

“Па ћемо из тог разлога, као што смо то учинили пре неколико месеци, поново. И истовремено од њих тражити да људима који желе исправити погрешке које је полиција учинила и желе бити уписани у евиденцију о пребивалишту да им се то омогући прије локалних избора или када они то желе”, рекао је Пуповац.

По броју исписаних бирача предњачи сисачка жупанија са десет хиљада људи, па следе карловачка са 8.677 и шибенско-книнска са 6.436 бирача. Статистика показује да данас у Хрватској живи 188.000 Срба, што је за две трећине мање него 1991. године, када их је било 581.000.

Б92

2 коментара

  1. Било је МИЛИОН – што Срба, што Југословена.

  2. Srpska popustljivost i dodvoravanje najvecem ljudskom otpadu ikada postojao na planeti Zemlji , zaista , ide na nerve , i odraz je vekovne slabosti . Dokle vise da se dododvarate Ustasama. U „Parlamentu“ Srbije PONOVO su ODBILI da prihvate rezoluciju o GENOCIDU iz Drugog svetskog rata .

    Sta reci za takav NESRPSKI i NEPATRIOTSKI parlament ? Kome taj jadni parlament sluzi ? Kao takav je potpuno NEPOTREBAN NARODU , posto NE RADI ZA NAROD vec PROTIV VECINSKOG NARODA Srbije.

    Svu onu bagru koja je glasala za AV , koji je sa njegovim glasacima za nastavak ubijanja Srbije treba postaviti na STUB SRAMA.

Оставите коментар