БиХ (Фото: Глас Русије)
БиХ (Фото: Глас Русије)

Гробницу Срба сакрили багремовима

Сарајево – На Алипашином пољу у Сарајеву, према тврдњама сведока, налази се масовна гробница са остацима припадника српског народа, преко којих је бачен смрскани комби бус, а затим посађена стабла багремова.

Милан Мандић, председник Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије, каже за Глас Српске да је путем Института за нестала лица поднет захтев за ексхумацију на тој локацији, али да Тужилаштво БиХ не реагује већ две године.

„Тражимо само да одреде једног деминера са детектором метала који ће изаћи на терен и констатовати ситуацију. Међутим, не дају чак ни то „, истиче Мандић. Он каже да постоје сведоци, који су из околних зграда посматрали када је та масовна гробница крајем 1994. године затрпавана.

„Рађено је и ноћу. Када је гробница затрпавана, довезен је комби бус којег је багер смрскао, а преко тога је набачена земља. Затим су посађена стабла багрема која се ту налазе и данас. Претпостављамо да се у тој гробници налазе остаци Срба несталих на Алипашином пољу и околини. Могуће је да су ту остаци Слободана Самарџића, Браце Гојковића, Стане Шеховац, а можда и Анђелка Кулине и још многих других несталих Срба“, навео је Мандић.

Подсећа да у Тужилаштву БиХ стоји 145 захтева за ексхумације, на које никада није стигао одговор.

„Од тог броја чак 120 захтева путем Института поднела су удружења српских породица на чије покретање или одговоре чекају и по шест година“, напомиње Мандић.

У Тужилаштву БиХ бањалучки лист није успео да сазна зашто се оглушују на захтев за ексхумацију на Алипашином пољу.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих каже да Тужилаштво БиХ не поступа по захтевима за ексхумације припадника српског народа, било да стижу из Републике Српске, било из Института.

„Од почетка рада Института 2008. године углавном се ексхумирају посмртни остаци припадника бошњачког народа. Ми имамо захтеве који у Тужилаштву стоје по неколико година“, каже Којић.

Из Института је недавно стигла вест да се трага за још 250 сарајевских Срба и да постоји неколико локација које би могле да скривају њихове посмртне остатке.

Тужилац их поново сахранио

На једној локацији на Алипашином пољу у новембру 2012. године пронађени су посмртни остаци за које се претпоставља да припадају Србима страдалим у Сарајеву 1992. године. Тужилац Тужилаштва БиХ убрзо је окончао ту ексхумацију, а без сагласности овлашћених представника Института за нестала лица.

Вести

Оставите коментар