(Фото Танјуг/Википедија)
(Фото: Танјуг/Википедија)

Хашки суд одбио превремено ослобађање Сретена Лукића

Београд – Хашки трибунал саопштио је да је одбио захтев пензионисаног генерала српске полиције Сретена Лукића за превремено ослобађање, а као аргументе за такву одлуку наводи да су злочини за које је Лукић осуђен тешки и да он још није издржао две трећине казне што истиче у мају 2019. године.

У данас објављеној за јавност редигованој верзији одлуке, коју је председник Механизма за међународне кривичне трибунале Теодор Мерон донео 30. маја, напомиње се да су извесне индиције о рехабилитацији и сарадња Лукића са Тужилаштвом ишле у прилог његовом превременом ослобађању.

„Злочини за које је Лукић осуђен су веома тешки и чињеница је да он још није издржао две трећине казне, те сам због тога против његовог превременог пуштања на слободу”, наводи се у закључку одлуке судије Мерона.

У образложењу одлуке стоји да је захтев за превремено ослобађање Лукића достављен Трибуналу 17. јануара ове године.

Лукић (62) се предао Трибуналу априла 2005. и издржава казну од 20 година затвора због злочина на Косову и Метохији током 1999. године.

Он је најпре, у фебруару 2009, осуђен на 22 године затвора, али је казна, на основу жалбе, у јануару 2014. смањена на 20 година.

Од 27. октобра 2015. Лукић остатак казне издржава у Пољској.

Танјуг

Оставите коментар