Црвена звезда (Фото: photobucket.com)
(Фото: photobucket.com)

Хрватска: Полиција тукла навијаче Звезде да признају паљење шаховнице

Вуковар – Навијачи Црвене звезде из Вуковара тврде да их је хрватска полиција батинама терала да признају учешће у инциденту који се десио крајем новембра на утакмици српске фудбалске Суперлиге у Крушевцу, када је на трибинама запаљена хрватска застава.

Они су за београдске „Вечерње новости“ казали да је хрватска полиција њих 11 привела у станицу, а тројицу задржала.

„Упали су нам у куће, почели да нас малтретирају као да смо најгори злочинци. Рекли су да знају све и да нас хапсе због повреде угледа Републике Хрватске, јер смо наводно палили шаховницу на утакмици Напредак – Црвена Звезда у Крушевцу. Батинама су нас терали да признамо тај ‘злочин’ иако немамо никакве везе са тим“, рекли су навијачи.

Наводи се да они већ годинама прате српски клуб на готово свим утакмицама. Како кажу, због тог догађаја када је запаљена хрватска застава на утакмици дан после обележавања „пада Вуковара“ и они и њихове породице трпе велику тортуру.

„Хрватска полиција зна и прати нас скоро на сваком нашем путу. Никада не правимо проблеме. Они од овог догађаја праве такву климу и представљају нас у таквом светлу као да смо државни непријатељи“, причају младић.

„Новости“ наводе да су они уплашени за своје другове који су у затвору, страхујући да ће се хрватски полицајци вратити и по њих сваког тренутка.

Како кажу, ухапшени су на основу замућеног снимка и „препознавања“, мада се ниједан од тих младића не види на спорној фотографији.

„Једном момку су чак рекли да ће, ако не призна, завршити као његов отац који је у Вуковару убијен 1991. Малтретирају им и уцењују чак и девојке, говоре како су на потерницама и у Србији и да ће бити ухапшени чим пређу границу. Прете да ће да им објаве имена, ‘па да виде онда како ће да прођу када им хрватски навијачи закуцају на врата'“, причају другови ухапшених.

Ови навијачи тврде да је од тројице ухапшених тражено по 10.000 евра како би почетак суђења чекали на слободи.

Њих тројица ухапшени су пре два дана у Вуковару због сумње да су запалили шаховницу на утакмици српске фудбалске Суперлиге у Крушевцу 19. новембра ове године. Одређен им је притвор, а сумњиче се да су починили кривично дело повреде угледа Републике Хрватске.

„Новости“ наводе да су младићи од 18, 23 и 26 година са ширег подручја Вуковара и Винковаца.

Они, како преносе хрватски медији, припадају хрватском огранку „делија“.

Вуковарско-сремска полиција је саопштила да је младиће идентификовала оперативном радом, иако су им на фотографији замућена лица.

Истрагом је, како преносе хрватски медији, било обухваћено 15 особа из Хрватске, које су тог дана као навијачи Звезде били на утакмици у Крушевцу.

Тврди се да се на фотографији објављеној с те утакмице види сам почетак паљења хрватске заставе.

Навијачи су, тврде хрватски медији, поред паљења заставе имали и барјак на којем је био тенк испод четири оцила, а у њиховим рукама нашла се и застава Херцег Босне на којој је писало „Груде“.

Нагађа се да је застава украдена у Вуковару на дан обележавања годишњице пада града, а који је био дан пре утакмице у Крушевцу.

Танјуг

2 коментара

  1. Do kada ce ovaj olos od naroda, ove nakazne ustase da se izivljavaju na nama . . . veliki brat je sve manji, a i nama ce valjda zbog toga doci patriotska vlast da ovo divljanje ustasa zaustavi i naplati s kamatama. Toliki su nam duznici da se to nikada nece zaboraviti ni oprostiti.

  2. Mihailo Stogoff-Ljubisa

    Ti si u pravu, ali u tvoje ime su se vec toliko „nasih“ izvinili i time priznali krivicu, da ce vracanje „duga sa kamatama“, (ako uopste do njega dodje), opet na zapadu biti okarakterisano kao divljastvo. A problem je posle u nama jer nam je vazno sta zapadni “ demokrati“ misle o nama.

Оставите коментар