Бели бор (Фото: http://www.kakopedija.com)
Бели бор (Фото: http://www.kakopedija.com)

Иглице чисте плућа

Из бројне породице зимзеленог четинарског растиња, народна медицина на посебно ставља бор (Pinus). За њега се од давнина зна да је делотворан у лечењу реуме, лечењу кашља и плућних болести, прочишћавању дисајних органа.

Доказано је да шетња и боравак у боровој шуми повољно делује на респираторне органе и штитну жлезду.

Код бора су сви делови лековити, а најделотворнији су уколико се скупљају током фебруара, марта до априла. Од многобројних врста, по ефикасности се издваја бели бор (Pinus silvestris), који расте у планинским подручјима Европе и северне Азије, а нас је релативно чест.

Препознаје се по тањирастој, реткој крошњи. Четине су у пару, дуге до 7 сантиметара, често уврнуте око своје осе, а шишарке јајасто-купасте. Кора одраслог белог бора је у доњем делу стабла сивосмеђа и дебела, док крошња има танке, црвенкастосмеђе љуспе.

Највреднији лековити састојак белог бора је етерично уље. У његовим иглицама доказано је присуство витамина Ц, а количина зависи од станишта и старости дрвета, годишњег доба, као и периода када се иглице убирају и колико су уситњене. Највећи проценат витамина Ц имају ако се беру у априлу. Свеже исецкане или измрвљене, обилују витамином Ц и користе се за чај. Најбоље је да се потроше чим се уберу, јер сушењем губе витамин Ц, а временом постају потпуно безвредне.

Планински бор (Pinus montana) такође има драгоцено место у народној медицини. За разлику од белог, овај четинар нема облик дрвета већ расте неправилно разгранат, леже уз подлогу. Важан је због етеричног уља, које је нарочито делотворно за инхалацију код свих упала дисајних путева и оболења плућа.

Малој деци која имају рахитис или проблем са ходањем, помажу свакодневне 15-минутне купке од иглица планинског бора, током два до три месеца.

Чај против кашља

Од младих изданака планинског бора, сакупљених на крају зиме и почетком пролећа, припрема се чај. Однос са водом је 1:10. Слади се медом, ефикасан је код застарелих катара дисајних путева, промуклости, кашља, бронхитиса. Може да се користи и за инхалацију.

Реуматизам

Код реуматизма и гихта изузетно је делотворно млеко са боровим иглицама. Ова мешавина се прави тако што свакога дана у месецима сакупљања, бере по 30 г свежих борових иглица, а затим се прелију литром врућег млека. Мешавина се остави да одстоји 25 минута, процеди и пије током дана у малим гутљајима. Терапија траје неколико дана.

Купка

Особама исцрпљеним дуготрајном болешћу, које имају реуматизам и гихт, као и деци са рахитисом деци прави се борова купка. Припрема се тако што се 4-5 шака исецканих сувих иглица стави у 5 л вруће, али не кипуће воде. Остави се око 30 минута на топлој и искљученој рингли или у топлој рерни, да се топлота сачува. Затим се процеди и сипа у каду са водом.

З. О. Ј. / Новости

Оставите коментар