(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Климатолози упозоравају: Спремите се за повратак „Луцифера

Климатолози упозоравају да би Европљани требало да се припреме за повратак Луцифера, јер би топлотни талас који је овог лета погодио делове континента могао постати уобичајена појава због климатских промена.

Температуре више од уобичајених су у подручју Медитерана довеле до већег броја пацијената у болницама, бројних шумских пожара и економских губитака између јуна и августа.

Врхунац је био током три дана почетком августа, када су у Италији и на Балкану температуре прелазиле 30 степени чак и ноћу.

„Нашли смо јасне доказе људског утицаја на рекордну топлоту овог лета, и за укупне температуре и за топлотни талас Луцифер“, рекао је Герт Јан ван Олденборг, виши истраживач на Холандском краљевском метеоролошком институту.

Он је део тима чији извештај закључује да су емисије гасова стаклене баште изазване људском активношћу повећале шансе топлотних таласа између четири и десет пута у односу на почетак 20. века.

Гасови попут угљен-диоксида који се ослобађа сагоревањем фосилних горива, задржавају топлоту у атмосфери и загревају планету.

Бета

један коментар

  1. Шта сте се бре усрали, овде код мене је последњих десет ноћи температура била преко 30-32, дању преко 35 и ником ништа. Данас је мало освежило, па је лакше.

Оставите коментар