Посао или пљачка века (Фото: Вести)
Посао или пљачка века (Фото: Вести)

Ко је стопирао хапшења?

Посао или пљачка века (Фото: Вести)

Посао или пљачка века (Фото: Вести)

Београд – Борба против организованог криминала која се захуктала последњих недеља могла је много раније да почне јер су истраге већине спорних приватизација урађене пре неколико година. Међутим, никада није било политичке воље да се ти случајеви истерају до краја. Репортери „Вести“ дошли су до извештаја и података Управе за борбу против организованог криминала (УБПОК) поводом истраге која је вођена у случају спорне приватизације смедеревског Сартида.

Бивши високи руководилац УБПОК-а објашњава да је истрага у вези са Сартидом вођена од новембра 2003. године до краја маја 2004. године, због сумње да су особе које су спроводиле приватизацију узеле мито како би се ова фирма, са још шест зависних предузећа продала Ју-Ес стилу за 23,7 милиона долара, док је само књиговодствена вредност овог предузећа била је око 312 милиона евра.

Међутим, до хапшења није дошло јер је по свему судећи неко из тадашање Владе Србије, коју је водио Војислав Коштуница, зауставио акцију у последњем тренутку.

Према захтеву УБПОК-а Окружном тужилаштву у Београду, предложено је да истражни судија одобри „стављање под мере“, односно прислушкивање Немање Колесара, шефа кабинета у влади Зорана Ђинђића, као и министара ове владе Александра Влаховића и Горана Питића, као и председника београдског Трговинског суда Горана Кљајевића. Такође, „мере“ би се односиле и на председника стечајног већа Сартида Душана Марчићева, затим на бившег стечајног управника Сартида Бранислава Игњатовића, као и помоћника стечајног управника Радована Миљковића. На листи људи које је полиција пратила је је директор сектора за процене у Економском институту у Београду Драган Шаговновић, као и једна радница Трговинског суда у Београду, која се сумњичила да је сачињавала лажну документацију којом су „прикриване незаконите радње“.

Они су, како се наводи у захтеву, „осумњичени за прање новца јер су приликом спровођења стечаја над Сартидом и продаје предузећа директном погодбом фирми Ју-Ес стил Балкан по изузетно ниској цени игноришући боље понуде, а на штету поверилаца Сартида, због чега постоји сумња да су од америчке фирме добили незакониту провизију, а новац користили за „стављање у легалне токове“, односно за куповину некретнина на територији Србије и Црне Горе“.

„Ми смо целу акцију припремили и узели потребне изјаве у сарадњи са тужилаштвом. Спремили налоге за задржавање и претрес станова, кривичне пријаве, одредили тимове полицајаца, ко ће ићи у који претрес и привођење. Све је било спремно за акцију у првим данима јуна 2004. године. Међутим, у последњем тренутку све је заустављено. Једино што смо урадили јесте претрес Колесаровог стана на београдском Дорћолу, а требало је да буду приведени он, Влаховић, Марчићев, Игњатовић, Кљајевић, Миљковић и Шаговновић. Никада нисмо добили наредбу да кренемо даље, све је стопирано и до дан-данас не знамо ко је спречио акцију. То је могао да учини само тадашњи министар унутрашњих послова Драган Јочић или Влада Србије, чији је премијер био Војислав Коштуница. Све се свело на писање извештаја тужилаштву и тај предмет ево већ осам година стоји у некој фиоци“, каже саговорник „Вести“.

Американци купили гиганта за 23,7 милиона долара (Фото: Вести)

Американци купили гиганта за 23,7 милиона долара (Фото: Вести)

Због целог случаја су проблеме имали и тадашњи тужиоци, како незванично сазнајемо од извора „Вести“, којима је само кратко речено из тадашње власти: „Је л’ ви то желите да нас посвађате са Американцима?!“

Бивши тужилац без коментара

Због чега истрага око продаје Сартида никада није завршена и реализована, покушали смо да сазнамо од особа директно задужених за тај случај. Тадашњи тужилац Радоје Гвозденовић је уз осмех када смо га питали за истрагу око Сартида рекао да не жели ништа да коментарише.

„Не могу да вам кажем ништа детаљније у вези с истрагом Сартида. Упознати сте са чињеницом да се раде провере Сартида од стране полицијских тимова, због чега би се уздржао од сваког коментара, како не би реметио актуелан рад истражних тимова“, изјавио је Гвозденовић.

Бањац: Не знам ко је спречио акцију

Ни некадашњи начелник УБПОК-а генерал Боро Бањац није желео ништа прецизније да коментарише.

„Не сећам се прецизно детаља тог извештаја из истраге вођене поводом Сартида. У мају 2004. године смењен сам са места начелника УБПОК-а и ко је и да ли је спречио акцију стварно не знам“, објаснио је Бањац.

Милошевић: Нисам био надлежан

Мирослав Милошевић, који је био начелник Јавне безбедности у време кад је планирана акција привођења осумњичених за случај Сартид, такође није могао ништа прецизније да каже новинарима „Вести“.

“ Дошао сам на функцију у марту 2004. године. УБПОК по унутрашњој систематизацији није била део јавне безбедности, чији сам био начелник, већ је била под директном надлежношћу министра унутрашњих послова (Драгана Јочића), тако да не знам детаље шта се дешавало око Сартида“, каже Милошевић.

Тајна депеша Јочићу

Да се у време истраге Сартида знало о томе и да су осумњичени у овом случају желели да имају што више информација о сазнањима до којих је дошла полиција, види се и из строго поверљиве депеше која је упућена тадашњем министру унутрашњих послова Драгану Јочићу.

У њој министра оперативци полиције обавештавају да су дошли до оперативних података који поуздано указују на то да је један члан Савета за борбу против корупције извештаје тог савета, у ком се наводе многе чињенице које су предмет провере УБПОК-а, доставља једном од осумњичених у овом случају.

Игнорисана чак и понуда Митала!

Током преговора Владе Србије о продаји Сартида америчкој фирми, све време је највећи светски произвођач челика, фирма ЛНМ, власништво данас једног од најбогатијих људи на свету, Индијца Лакши Митала, била заинтересована за куповину. У конкуренцији два светска произвођача челика, свакако би цена Сартида била већа.

Чак пет писама о намерама послала је фирма ЛНМ на адресу Владе Србије, тражећи да им се пружи фер шанса за куповину Сартида, али од тога није било ништа.

Тадашњи министар за привреду и приватизацију Александар Влаховић дао је изјаву тим поводом оперативцима УБПОК-а. Он је објаснио како ни у једном тренутку ЛНМ није био на било који начин спречаван да активно учествује у стечајном поступку над Сартидом.

Такође, цео процес приватизације Сартида узбунио је и немачке власти, па је савезни министар за привреду и рад немачке Волфганг Клемент упутио писмо тадашњем премијеру Зорану Ђинђићу у коме наводи „да из перспективе његове владе може због поступања у случају Сартид доћи до негативних последица по привредне односе тадашње СРЈ и Немачке“.

Извештај полиције на 60 страница

Истрагу око продаје Сартида америчкој фирми Ју-Ес стилу иницирало је тужилаштво. Полиција је саслушала готово све умешане у приватизацију, прислушкивала умешане у продају, након чега је састављен извештај на 60 страница.

Утврђено је како су Сартид А.Д. и фирме у његовом власништву продате за много мању цену од реалне.

„Висина утврђених и признатих потраживања банака у стечају према Сартиду износи око 1,2 милијарде долара“, пише у извештају. Иначе, Сартид је америчкој фирми продат директном нагодбом за 23,7 милиона долара.

Сва потраживања фирми којима је Сартид дуговао новац су обрисана јер је то био услов да се фирма прода Американцима, а сва дуговања пала су на терет државе.

8 коментара

 1. Sve kockice su tu i veoma je lako sklopiti ih, kada bi nadležni to hteli. Dakle, zna se ko je od istražitelja UBPOK-a slao podatke, zna se i kome je od osumnjičenih slao, a zna se i ko je bio na čelu UBPOK-a, u momentu kada je istraga stopirana. Kada bi sadašnje institucije htele, za 24h bi sve bilo poznato i krivci bi bili u zatvoru, imovina bi im bila konfiskovana, računi u stranim bankama zamrznuti, a postupak bi mogao otvoreno da se vodi.

  Ne. Neko je i u ovoj vlasti u igri i poseduje deo pokradenih miliona. Ponavljam, kad bi postojala jasna politička volja, za tren bi se pohapsile na stotine učesnika organizovanog kriminala iz ovog slučaja. Zato uopšte ne verujem u propagandu o hapšenjima koja se najavljuju, a ne dešavaju. Opet se pričaju bajke za naivne.

  Jedini način ozbiljnog rešenja je nasilno zbacivanje korumpiranog režima, uz prethodno pripremljenu vladu u senci, koja bi spremno preuzela svu problematiku koju nosi takav politički trenutak. I ne bi trebalo 100 dana. Za 3 dana bi bili pohapšeni mnogi učesnici organizovanog kriminala ali i sudije i tužioci koji su opstruirali sve ove procese do sada.

 2. „U aprilu 2004. u izjavi listu Pittsburgh Post-Gazete, Ivan Vujačić, naš ambasador u Vašingtonu, izjavio je da je SARTID kupljen za 33 miliona dolara, od kojih 23 miliona u gotovini, šest miliona za transakcije-provizije i četiri miliona za zbrinjavanje nezaposlenih.“

  http://www.magazin-tabloid.com/srp/clanak.php?br=149&clanak=16

 3. Лазар Бркин

  …ајде Ацо покажи да имаш још нешто сем наочара па похапси одмах сав овај олош….ма ипак ти имаш само наочаре, а она ствар ти фали то се из авиона види…цццц….и тебе ћемо иза решетака због не чињења….

 4. Александар Влаховић радио шта је хтео пре 7-8 година, сада његов син ведри Београдом заједно са БусПљусом

 5. Продаја »Сартида« АД и зависних предузећа у поступку стечаја изазива основану сумњу да је у питању класичан случај корупције у коју су укључени највиши органи извршне и судске власти, који су злоупотребили свој положај. Они су омогућили једној страној фирми да стекне привилегован положај и тиме оствари велику противправну добит. Та фирма је свесно ушла у игру, што се види из сукцесивних корака, изражавајући наводну жељу да се помогне предузећу које се налази у великим тешкоћама, а у ствари тражећи привилегован положај чиме би остварила кључну предност у односу на потенцијалне такмаце у процесу приватизације (видети Уговор о пословно-техничкој сарадњи, Предлог стечајног управника, писмо УСС и Решење суда – Прилог 3). Они су тражили и добили нешто што им не може никад припадати у систему владавине права – заштиту извршне власти од могућих акција судске власти.

 6. Ako ne uhapse Vlahovića,Pitića,Šutanovca,Kolesara,Janjuševića,Dulića i još puno njih-DŽABE SMO KREČILI,hapsite redom bez pardona,to joiš ovaj narod drži…

 7. e posto je skoro sve prodato,pa nemozemo dase ugradimo jelte,,sad cemo da unovcavamo saznanja o lopovima…jedna od mogucnosti…necu da talasam ali to kosta.tako da i mi novi hihihi ne budemo uskraceni A.Ima nacina dase funkcija unovci..

Оставите коментар