(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Македонија и Србија на удару ако Ердоган пусти мигранте ка Европи

Скопље – Пре тачно годину дана, Турска и Европска унија потписале су Споразум о мигрантима који је десетковао број избеглица на европском тлу. Ако Турска оствари претњу и суспендује Споразум, угрожена су најпре грчка острва па Македонија и Србија. План за такав сценарио има и Србија.

Jeдан од десетина избегличких кампова у Турској склониште je од џихадиста за три милиона људи. Отуда је око 4.000 Сиријаца за годину легално пресељено у европске државе. По Споразуму Анкаре и Брисела, Турска, у оквиру реадмисије, са европског тла прихвата илегалне мигранте.

„Заузврат су, драга браћо, обећали да укину визе, нису испунили. Сад кажу реадмисија, која реадмисија? Не наседам!“, поручио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Прекидом споразума о избеглицама, Ердоган не прети први пут. Али од када су Аустрија, Холандија и Немачка забраниле турским министрима да за уставне промене агитују на њиховој територији, Ердоган у Европи види и почетак верског рата, фашизам.

Тумачење из Берлина – представља се као заштитник велике Турске пред одржавање референдума.

„Да тиме повећа излазност бирача који би гласали за уставне реформе које ће Турску претворити у државу са председничким системом, у којој председник има највећа овлашћења, а то је у овом тренутку Ердоган“, указује Ненад Радичевић, дописник Политике и РТС-а из Немачке.

Незванично, додаје Радичевић, Берлин иза затворених врата званичој Анкари поручује – Немачка се не осећа угроженом.

„Чак и ако би Ердоган пустио три милиона људи да крену ка Европи, они заправо не би дошли до Немачке, која је њихова крајња дестинација, будући да је ‘балканска рута’ добро затворена“, указује Радичевић.

Од прекида споразума профитирали би кријумчари. Трпела би најпре грчка острва. Па Македонија и Србија.

„У таквим околностима, свакако да би се појачале тензије на границама и могућност сукоба“, указује извршни директор „Групе 484“ Владимир Петронијевић.

Виктор Орбан уверава да мађарска жица штити простор Шенгена и од најмасовнијих миграција. Илегалне уласке на граници Србије спречавају здружене снаге војске и полиције. Ако их избеглички талас преплави биће и јаче и бројније, каже Александар Вулин. Прихватни центри били би ближе пограничног, даље од унутрашњег дела земље.

„То би значило да би се можда и постојећи капацитети ширили да се прихвате људи који долазе, како бисмо обрадили азилну процедуру. Али, свакако бисмо, ако их је већи број који би се дуже задржавао, успоставили и другачија правила. Ти центри сигурно не би били отворени као што су сада и сигурно би били под посебним режимом када је у питању азилна процедура“, напомиње ресорни министар Александар Вулин.

Познаваоци ипак верују да, и овога пута, Ердоган само прети. То им говоре милијарде обећане Турској да избеглице држи даље од Европе.

„Верујем да постоји простор да се у будућности избегне сценарио који би био погубан пре свега за људе који би се на тај пут одлучили“, каже Петронијевић.

Али насловница попут оне у турском провладином листу на којој је немачка канцеларка Ангела Меркел приказана са брковима Адолфа Хитлера – говори да дипломатски рат не јењава.

РТС

2 коментара

  1. „Прихватни центри били би ближе пограничног, даље од унутрашњег дела земље.“

    Nije Erdogan „pretnja“ , pretnja nam je covek koji ovako razmislja.

  2. CIA, MI6 и француске службе извеле су све припреме да Турска „одврне“ вентил за мигранте тачно онако како то жели Сорош.

Оставите коментар