(Фото: Тинксток)
(Фото: Тинксток)

Македонија: „Уједињење“ Албанаца, хоће промену химне, заставе?

Скопље – Албанске партије које су на ванредним парламентарним изборима добиле мандате у Собрању Македоније, усвојиле су платформу за преговоре о формирању владе.

Изјавом коју су потписали Демократска унија за интеграције, Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, тражи се промена Устава ради увођење албанског као другог службеног језика, тражи се и једнака заступљеност Албанаца у свим државним институцијама, и њихово укључивање у преговоре с Грчком о решавању спора о називу Македоније.

Тим документом се тражи и дебата о химни, застави и државном грбу Македоније, да би државни симболи рефлектовали мултиетничност и етничку равноправност.

Платформа три албанске странке које су заједно добиле 18 мандата у парламенту, и без којих не може да се формира нова влада, има седам тачака, међу којиа су брза интеграција у ЕУ и НАТО, добри односи са суседима и сарадња с Косовом и Албанијом у интегрисаном управљању границама.

Један од захтева будућем партнеру у коалиционој влади Македоније је и усвајање резолуције у Собрању којом се, како се каже, осуђује геноцид над Албанцима у Македонији у периоду 1912-1956.

Преговоре о формирању владе са албанским странкама најавили су лидери обе највеће странке – ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског и Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева.

Те странке су добиле највише подсланичких мандата на ванредним парламентарним изборима 11. децембра (ВМРО ДПМНЕ 51, а СДСМ 49), али ниједна не може да формира владу без албанских посланика у парламенту који има 120 места.

Документ који су на иницијативу ДУИ Алија Ахметија потписали та странка, Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, објављен је два дана пред крајњи рок у којем председник Македоније Ђорђе Иванов треба да мандат за формирање владе да лидеру странке која је освојила највише посланичких места – Николи Груевском.

Уколико председник ВМРО ДПМНЕ и биши премијер, у року од 20 дана не успе да формира владу, мандат за то добија председник СДСМ Зоран Заев.

Бета

2 коментара

  1. то би нас у Србији чекало, да није било Милошевића.Миц по миц и ето легалним путем преузимају власт. На све су пристајали е сада они одлучују. Да је Слоба пристао на мирно интегрисање Шиптара у Србију, сада би имали озбиљног кандидата за председника Србије из редова Шиптара.

    • Ma da Sloba Bog. Sacuvao Srbe hahahahah
      Nakaza htjela da bude Tito a drugarica Mira da bude Jovanka.
      Da je ista htjeo za svoj narod da uradi sem da glumi novog vodju Jugoslovena mogao je kroz par mjeseci da zaokruzi drzavu. Ali….. suvise vas je Jugoslovena pa Srbi ne mogu nista… mogli ste bar tog bratstva i jedinstva siriti i po Sloveniji Hrvatskoj BiH….

Оставите коментар