(Фото: Тинксток)
(Фото: Тинксток)

Мистериозни сигнали из далеке галаксије посвађали научнике

Вашингтон – Мистериозни радио-сигнали недавно забележени из галаксије ФРБ 121102 удаљене три милијарде светлосних година од Сунчевог система покренули су дебату међу научницима о могућности постојања НЛО објекта као извора сигнала.

Научници, који тренутно учествују у пројекту „Бреактхроугх Листен“, дошли су до овог открића захваљујући томе што су знали где и шта треба да траже. Раније теорије укључивале су примордијалне црне рупе, судар неутронских звезда, али и ванземаљске цивилизације. Ипак, научници још не знају са сигурношћу шта изазива ову појаву.

„Било да је реч о радио таласима послатим ванземаљским технологијама или не, овај пројекат нам помаже да померамо границе у разумевању универзума око нас”, рекао је вођа пројекта “Бреактхроугх Листен” за Гуардиан.

Реагујући на вест, научна новинарка Национал Геограпхиц-а Надја Дрејк написала је на Твитеру: „Објашњавати тренутну мистерију као потенцијално дело ванземаљаца је лењост“.

„Необичне ствари се могу дешавати у свемиру и бити занимљиве/фасцинантне/интригирајуће, а да их приписујемо ванземаљцима!”, додала је она.

Домаћин и продуцент Xплоратион Оутер Спаце Емили Каландрели је другачијег мишљења.

„Ја се не слажем са овим. Сматрам да овај аргумент игнорише чињеницу да већину популације занимају ванземаљци а не, рецимо, неутронске звезде“.

„Ако причамо о Бреактроугх Листен пројекту, чини се као да изостављамо информације ако не спомињемо ванземаљце“, додала је она.

Оно што је још необичније јесте то што је последња серија блескова забележена прошле године у исто време – крајем августа и почетком септембра.

„Ова случајност нас је врло изненадила. Да ли су шансе да приметимо снажне радио-таласе веће у одређено доба године, када одређени елементи у свемиру доспеју опет у исти положај? Ко зна“, рекао је Шами Чатерџи са Универзитета Корел.

Научници ће се сада концентрисати на истраживање магнетара, енормно густих остатака звезда које су претходно експлодирале, са екстремно јаким магнетним пољем.

Б92

Оставите коментар