(Фото: Youtube screenshot)
(Фото: Youtube screenshot)

Научници: Овако настају џиновске рупе које „гутају“ градове (Видео)

Модерни сателити данас нам помажу да приметимо велике природне претње попут екстремних временских услова, одвајање огромних глечера, па чак и најезду стране војске. Али, када је реч о џиновским рупама у тлу, можемо само да се надамо да нећемо одједном нестати, са све кућом или колима.

Како се ове рупе формирају и зашто је тако тешко предвидети где ће настати?

Аутори Јутјуб канала Працтицал Енгинееринг направили су минијатурну реплику тла, која приказује како тачно настају ова “чудовишта”.

За ерозију смо сви чули на часовима географије, али је мало коме познато да ова појава може да се догоди на било којем месту са сталним протоком воде, макар то била и напрсла цев градског водовода.

Пирамиде на дну Бермудског троугла

Овај процес може да траје сатима, данима, недељама или месецима пре него што се тло уруши, а последице могу да буду катастрофалне. Довољно је рећи у тренутку пропадања земљишта ништа не остаје на површини.

С обзиром на то да се огромне, разгранате мреже цеви које снабдевају градове водом налази под земљом, практично је немогуће приметити сва оштећења која настају временом.

Све док човечанство не буде пронашло решење за тај проблем или не будемо изумели цеви које никада не пуцају, а добро се прилагођавају померањима у тлу, џиновске рупе ће наставити да изненађују грађане.

Гизмодо

један коментар

 1. Па шта ту има мудро?
  И дете зна да када пишки на грумен земље, грумен се одроњава, мрави падају у провалију са грумена, муве узлећу, а кад постане човек онда распиша грумен за пар секунди. То је еквивалентно малом граду и великом граду. У великом граду се више пиша и више кућа потоне кад се отвори содома. И нису баш водоводне цеви које олако пуцају, него канализационе цеви нагриза киселина. Мокраћна, на пример, на коју је отпоран само селенски човек, то јест ми мушкарци. Отпорни смо док смо отпорни, а ако се деси да престане отпорност, онда нам секу ките и набијау цевчице да цури само од себе јер нам се селенска цев распала у парам парчиће. Е, жене то немају јер су еволутивно у вишем стадијуму развоја од мушкарца, или ако нас је Бог створио, а биће да јесте, онда је и Бог више волео женске него мушке. Ето, Бог је био мушкарац са брадом, а доказ његове мушкости је љубав према женскама, јер брате мили, створио их заиста лепе и пожељне. Онако, Божанствено.
  А баш кад мушкарцу зашкрипи, па нациља у центар грумена, прво га пробуши а тек онда га распиша.
  Који мушкарац није то гледао у свом животу?
  Можда градски мушкарци, зато и јесу тако глупави. Они пишају на бетон или у гаће ако не носе пелене.
  Ако нисте знали, жене до пре 60 година нису носиле гаће када раде по дворишту. Дугачке сукње и само је једном видиш како се укочила на сред дворишта и стоји ли стоји. После, кад оде, видиш рупу у земљи и ерозију од њене мокраће. Шта градске жене??? Па нису пишале стојећи кад имају клозет у стану, поред полице за лебац, али кад замакну на улици иза ћошка, него шта су. Без обзира на онда и данас, градски станови смрде да бог сачува. Ако клинац не пусти воду, има да носиш гас маску по целом стану кад он отвори врата и безобразно неће да пусти воду. А тек кад се тата унереди…А кад отвориш врата стана, цела зграда смрди на говна. Ајд грађани, јелда да сам лажљив и да то није истина? И ако није увек, врло често јесте. Ја сам сељак, из шуме, из поља, са реке и имам осетљив нос, па кад дођем у град прво осетим смрад људи. А тамо где имате јавне клозете, не залазим.
  Ви, савремени, дивни, нежни, лакирани, пластифицирани клинци немате појма какав је живот био ту само пре педес шесет година. Мислите да ваше бабе нису пишале стојећи на сред парка? Па то раде и данас кад је хића)
  Дакле, мушкарци су већи научници од жена, иако су жене милије Богу, сељаци су већи научници од грађана, јер виде где пишају и какве су последице пишања на земљу, а имају и оштрије усмерен млаз.
  Ко из шприца, бре!
  Иначе, ретко се догађа да нека улица потоне баш због водовода. Може, кад грађански инџилири укопају водоводне цеви у растресито земљиште, јер их боле кита шта може касније да се догоди. Али, већином се то догађа због подземних токова воде или ако је град никао на подводном терену. А данас људи све више праве градове где имају места, а не само на чврстим теренима. И то шта су чврсти терени је велико питање, јер се смер подземних вода често мења када пробију нови путић.
  Мислим, теорија као и у тексту. Исти ниво, исто одстојање.

Оставите коментар