Хлеб (Фото: пиxабаy.цом)
Хлеб (Фото: пиxабаy.цом)

Научници са Харварда: Глутен нема никакве последице по здравље!

Особе које избегавају глутен у својој исхрани изложене су већем ризику од дијабетеса типа 2, открило је ново истраживање које су спровели научници.

„Хтели смо да откријемо какав утицај има унос глутена на здравље људи који немају здравствених разлога за његово избегавање“, објаснио је др Генг Зонг.

„Храна без глутена често има мање пробавних влакана и других микронутријената, због чега је мање храњива, а често кошта више“, додао је.

Истраживање је анализирало 30 година здравствених података од укупно 200.000 учесника и није пронашло никакве негативне последице глутена по здравље, али је открило како људи који су знатно смањили унос глутена или уопште не једу храну са глутеном имају чак 13% већу шансу да оболе од дијабетеса типа 2.

Исхрана без глутена у протеклих неколико година постала је изузетно популарна, као једна од помодних „здравих“ дијета. Производи без глутена могу се пронаћи у готово свим трговинама здраве хране, а на интернету су доступни бројни рецепти за безглутенске оброке.

Глутен је протеин који се налази у пшеници, ражи, јечму и другим сродним житарицама, а пекарским производима даје карактеристичну еластичност. Око један посто укупног становништва присиљено је да избегава глутен због целијаклије – ретке болести услед које пацијентов имунолошки систем реагује на глутен и напада танко црево.

„Људи који не болују од целијаклије могли би размислити о повећавању уноса глутена како би избегли хроничне болести, а посебно дијабетес“, рекао је др Зонг.

Независне

један коментар

  1. Zloupotreba antibiotika kod proizvoda animalnog porekla

Оставите коментар