Хималаји (Фото: Flickr/ Joe Hastings)
Хималаји (Фото: Flickr/ Joe Hastings)

Научници су мислили да су „течни Хималаји“ само легенда, али…

Иако се дуго сматрало да је највећи талас у историји поморства, који је у у бројним причама назван „течни Хималаји“, само мит, изгледа да је легенда била тачна.

Талас, који се помињао и у митологији, протезао се на 400 миља од Новог Зеланда, тако да није ударио ни у једно пловило нити брод. Ради се о једном од највећих таласа који су описани у историји, али који не изазива цунами.

Донедавно су океанолози, биолози и метеоролози били скептични према тврдњама из историјских списа о великом таласу који се изненада појављује усред Јужног поларног океана и исто тако мирно нестаје. Међутим, истраживачки пловак који је пуштен у Јужни океан пре око три месеца већ је описао први џиновски талас у овој области, који је у висини оборио рекорд на јужној хемисфери.

Иначе, Јужни поларни океан „удара“ у Антарктик, због чега се због својих великих и непредвидивих таласа сматра једним од најопаснијих на свету за поморце и бродове.

Зато када искусним морепловцима поменете ову област, сви ће вам рећи исто — „течни Хималаји“.

У исто време и истраживачи покушавају да дођу до закључка како настаје овај метеоролошки феомен у удаљеном делу света, а цео Јужни поларни океан је најнеистраженије море на планети.

Раније се сматрало да се овакви феномени догађају једном у хиљаду година, али нови докази показују да је то много чешћа појава.

Б92

један коментар

  1. Naucnici „smatraju“, „misle“, „veruju“, „pretpostavljaju“ …, to je sve, samo ne nauka, u nauci nema mesta verovanju, pretpostavljanju, smatranju, vec znanju, valjda. Ako ne znate, onda vase pretpostavke nisu nauka, vec samo pretpostavke, ali onda se vi, gospodo, ne mozete smatrati naucnicima.

Оставите коментар