(Фото: Васељенска ТВ)

Наука о последицама бомбардовања Србије

Београд – На Хемијском факултету у Београду чула се реч струке и науке о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године. Научностручну расправу у којој су учествовали истраживачи различитих специјалности организовали су Друштво физикохемичара Србије и Академијски одбор САНУ „Човек и животна средина”.

Расправа је организована са циљем да се представе резултати истраживања, како би се донели научно засновани закључци о постојању или непостојању повезаности између повећаног броја оболелих од малигних обољења у Србији, рекао је проф. др Драган Веселиновић, члан Академијског одбора САНУ „Човек и животна средина“ и председник Секције за нејонизујућа зрачења, њихово деловање и примену Друштва физикохемичара Србије.

„Имамо статистички значајно повећање оболелих од малигних болести од 2006. до 2009. године – 5.000 оболелих више у односу на период од 2002. до 2005. године. И број умрлих је већи за више од 5.000″, рекла је професорка Медицинског факултета у Београду, др Даница Грујичић.

Подаци Завода за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ за 2014. годину показују да је у Србији (без Косова и Метохије) од малигних болести оболело 35.319 особа, или 490 на сто хиљада становника.

Према подацима Светске здравствене организације, у 2014. години било је четрнаест милиона оболелих, или 290 на сто хиљада. Нарочито се повећао број оболелих од лимфома и леукемије (више од 136%), а то су болести повезане са костном (коштаном) сржи, која је најосетљивија на зрачење, речено је на скупу.

Опасност, али не због зрачења

Премда Агенција за јонизујуће зрачење тврди да нема више повишеног зрачења на местима где су падали пројектили, професорка Грујичић сматра да је штета нанесена када је експлодирао пројектил са осиромашеним уранијумом: „Ослобођен је аеросол са алфа честицама, који је свако од нас могао да удахне“. Удахнуте алфа честице или унесене у организам путем хране или воде, остављају трајне последице на здравље.

На скупу је осим о медицинским аспектима НАТО бомбардовања Србије (1999), било речи и о деконтаминацији, последицама дејства органских загађивача, као и физичкохемијским и еколошким аспектима дејства муниције са осиромашеним уранијумом. На скупу је одабрана Комисија која ће дефинисати закључке о загађењу и поступцима заштите наведеним на расправи.

Упознајте (осиромашени) уранијум

Уранијум је метал сребрносиве боје, веома велике густине. Природни уранијум може се наћи у стенама, земљи, води, у живом свету. Његова радиоактивност је слаба, што значи да не може зрачењем да изазове проблем. Међутим, ако се унесе у организам удисањем или преко хране и воде за пиће, може да изазове промене на нивоу гена и канцерогенезу.

Уранијум се распада углавном емисијом алфа честица у низ веома радиоактивних изотопа торијума, радијума, радона и полонијума.

Осиромашени уранијум настаје као отпадни производ при обогаћивању уранијума за употребу у нуклеарним електранама. Осиромашени уранијум се користи за наоружање због изузетно велике густине. Пројектили са њим употребљавају се за пробијање оклопних возила, као и бункера.

Марија Стевановић / РТС

2 коментара

 1. Da, a u Nisu organizovana tribina o saradnji sa nato agresorima!?
  Sramotno, sramotno niski debili!
  Sto ne objasnite kakvi su vam ti nato prijatelji onima koji su izgubili decu, roditelje, sestre, bracu, onima koji ni delove tela najmilijih nikada nisu nasli da bi mogli da ih sahrane.
  Sram te bilo, „inteligencijo“ zbog saradnje sa ubicama nase dece!
  Kakva, bre, saradnja!?
  Vi sebe zovete intelektualcima!?
  Cak su i vojna lica sedela za istim stolom sa nacistickim nato olosem!
  Sta ste pricali!?
  Kako su nas satirali i kako im je zao, sto onaj olos od generala rece, da su mogli jos vise da nas smlate, pobiju i poruse!?
  Bravo Srbijo!
  Ne samo da si klekla na kolena pred vekovnim neprijateljem, vec im klececi ljubis ruke kojima su ti decu pobili!

  • Dok ne zaigra mečka i pred njihova vrata ništa neće da bude.. Kao ono kad su pitali popu, kako je pope , mre li svet, a on veli MIRUCKA; MIRUCKA.. a kad mu umre popadija, upitali ga šta je pope jel’ mre svet, a on će POMRE VASCELI SVET..

Оставите коментар