(Фото: Вестинет)
(Фото: Вестинет)

Ново упозорење: Океани ће кључати, а на Земљи ће бити 250 степени

„Земља би се могла претворити у врелу планету попут Венере, са вријућим океанима и киселим кишама, уколико људи не умање климатске промене“, тврди физичар Стивен Хокинг у недавном интервјуу, преноси портал „Спејс“.

„Близу смо тачке на којој ће глобално загревање постати неповратно. Потези Доналда Трампа (америчког председника) могли би гурнути Земљу преко ивице, да постане попут Венере, са температуром од 250 степени Целзијуса и кишама сумпорне киселине „, изјавио је Хокинг за ББЦ, односећи се на Трампову одлуку да повуче САД из париског климатског споразума.

Већина климатских стручњака сматра, међутим, да је Хокингов сценарио драматичан и преувеличан.

Земља је у односу на Венеру много даља од Сунца и с обзиром на њен хемијски састав никад нећемо имати тако густу атмосферу од угљен-диоксита, па стога није вероватно да ће бити досегнута температура од 250 степени.

Ипак, свеопшти тренд катастрофалних климатских промена је стварна брига, истичу експерти.

„Хокинг овде мало реторише. Земља је удаљенија од Сунца него Венера и не може доживети одбегли ефекат стаклене баште на исти начин као та планета, као што су на пример вријући океани. Међутим, оно на што је Хокинг генерално хтео да укаже, да ми могли нашу планету да учинимо нестањивом за људе ако не отклонимо опасне климатске промене, засигурно је тако“,  истакао је за „Спејс“ Мајкл Ман, научник за климу Универзитета Пенсилванија.

Паклена планета

Венера је друга планета од Сунца и најсјајнија у Сунчевом систему.

Иако је исте величине као Земља и има отприлике исту гравитацију, далеко је наше водене планете. Са температурама које досежу 466 степени Целзијусових, најврелија је планета Сунчевог система.

Разлог овако високих температура лежи у њеној густој угљен-диоксид атмосфери испуњеној облацима сумпорне киселине. Њена атмосфера заробљава више врелине од Земље. Апсорбује више соларне радијације од наше планете, јер је ближа Сунцу.

Ту су и вулкани, који само доприносе репутације Венере као „пакла”.

Водећа теорија о томе како је Венера задобила паклени пејсаж тврди да је планета ухваћена у зачарани круг, она апсорбује више соларне радијације него што је испушта, услед чега се више паре задржава у атмосфери. То доводи до још веће апсорпције врелине и одбеглог ефекта стаклене баште.

„То значи да је Венера била у стању срчаног удара, загревала се и није се могла охладити,  каже Тајлер Робинсон, астробиолог Универзитета Вашингтон.

Он је истакао да је атмосфера Венере око 100 пута гушћа од Земљине и састављена скоро у потпуности од угљен-диоксида.

Могућност намерне саботаже

Кевин Занл, научник Истраживачког центра Ејмс америчке свемирске агенције НАСА, каже да је сценарио одбеглог ефекта стаклене баште није вероватан без густе угљен-диоксид атмосфере и додатне дозе соларне радијације.

„На Земљи је у релативно недавној прошлости, током епохе еоцена (пре око 56-34 милиона година), било знатно топлије, без знакова одбеглог ефекта стаклене баште“,  истакао је он.

Тада је ниво угљен-диоксида у атмосфери био три пута већи него данас.

„Чак и ако замислимо будућност са аутомобилима, авионима и клима уређајима који раде пуном паром, нема климатских предвиђања тако високих нивоа угљен-диоксида у нашој атмосфери. Наравно, увек постоји могућност намерне саботаже „, каже Занл.

Земља 2050.

Ипак, Земља не мора постати попут Венере да би живот на њој постао пакао.

Кевин Тренберт, климатски стручњак Националног центра за истраживање атмосфере у Боулдеру, Колораду, каже да би само досезање и одржавање нивоа глобалног загревања од 2 степена Целзијусових (Париски споразум циља на држање загревање испод те температуре) током одређених периода узроковало промене које су већ у току и комплетно пореметило екосистеме и пољопривреду.

„Дрвеће ће расти, али потребне су друге врсте. Пољопривредници ће требати друге врсте житарица. Све ово прети изворима воде и хране. Ти извори не морају да нестану, довољно је да буду испод потребног нивоа и избиће хаос. Овакав сценарио је веома могућ након 2050, јер ћемо током те деценије вероватно бити на нивоу загревања од 2 степена“,  истиче Тренберт.

Робинсон истиче да је теоретски могуће да се ниво угљен-диоксида значајно повећа – уколико би људи спалили сво фосилно гориво на планети, ниво ЦО2 би могао порасти 10 пута више од садашњег.

„Земља није искусила тако висок ниво ЦО2 стотинама милиона година, а подизање нивоа мора, као последица тока, вероватно се мери стотинама метара, па се опростите од омиљених обалских градова“,  закључио је Робинсон.

Блиц

4 коментара

  1. Глупости,

    Господ је створио Земљу, па сунце да светли дању а месец ноћу, па Небески свод и на њему звезде, све остале будалаштине научне падају у воду, а ви их још увек вртите, безбожничке сатанске идеје. Сунце је мало, какве су то глупости хелиоцентричне, чак је на нивоу холограма, гравитације нема, све што је на Небу је лакше од ваздуха… Ајд докажите супротно… Па не може, ал ово онда доказује Бога, а то не треба деци.

    Деца требају да верују научницима, а они главном безбожнику палом црном рогоњи

    • А Земља је равна плоча,а Сунце се окреће око Земље,океани су на небесима и тд.А када је све што је на небу лакше од ваздуха,откуда онда метеори падају по Земљи.Под хитно посети најближег психолога,ако већ и ниси у некој лудари.Попинама требају дебили као ти,такви су им суво благо.

  2. А ево још новије упозорење,,,,Попушите ми курац због тих ваших упозорења разних.

  3. Срећом од тих стотина метара још није кренуо први сантиметар. А и Хокинг ко зна у чију свиралу свира?

Оставите коментар