(Фото: Александра Петрићевић / Промо)
(Фото: Александра Петрићевић / Промо)

Патент младе Српкиње Француска академија прогласила изумом године

Париз – Француска Академија наука прогласила је патент младе српске дизајнерке Александре Петрићевић (22) изумом године. Она је дизајнирала „Утероскоп“, апарат помоћу којег ће се радити безболне интервенције на грлићу материце.

Александра живи у Француској и дизајнер је медицинских помагала. У сарадњи са лекарима, али и члановима породице који су већ осмислили неке патенте, дошла је до решења за свој изум.

Она за „Блиц“ прича како је уопште дошла на идеју за изум и ко јој је у свему томе помогао.

Користимо инструменте пронађене још давне 1879.

„Сви заштитни елементи су одговор на питања и жеља гинеколога са којима сам комуницирала. Претходних годину дана проучавала сам анатомију материце, као и инструменте и актуелне методе. Изненадила сам се грубим инструментима и начином на који се примењују. Просто је невероватно да толико напредних технологија постоји, да се свакодневно користе као луксуз и комфор, а да су они важнији него инструменти у медецини. Ми и даље користимо нехумане и застареле методе. Неки од њих се користе још од 1879. године, као на пример метални дилататори по Хегару. И зато ми је драго да се о мом изуму прочуло и у Србији, јер је ова иновација за мене велики напредак за женски свет“, објашњава Александра.

Утероскоп је направљен од пластике и штити од повреда, перфорација, уношења бактерија и смањивање бола током гинеколошког прегледа.

„Његовим коришћењем може се избећи употреба тоталних анестезија, али и одлазак у операциону салу, јер се преглед овим помагалом може обавити у амбуланти. Може се користити за обичне прегледе и, наравно, за веће интервенције, као што је циста на материци, гинеколошки карциноми, киретаже. Утероскоп задржава отворен канал грлића материце и зато штити материцу, јер се тако избегава директан контак и обезбеђује да интервенција прође без било каквих нежељених ефеката“, истиче Александра.

Производња ће бити у Србији

Проглашењу за патент године присуствовало је више од 300 привредника и банкара из целог света. Већ су тада потписани бројни уговори. За производ су заинтересоване бројне земље ЕУ, али и остатка света, а први утероскопи већ су испоручени Швајцарској. Међутим, Александра је одабрала да се ипак у Србији крене са фабричком производњом.

„Мој изум финансира Француска банка за развој иновација, а за конструкциони пројекат специјалних алата и њихову производњу је ангажована компанија „ПМ инзињеринг“ из Чачка која ми са њеним стручним тимом даје подршку за производњу свих тих елемената. Производња утероскопа почеће у фирми „Спектрум“ из Чачка. „Бизнис медијација“ је фирма коју сам одабрала и предложила да организује производњу и извоз“, каже Александра.

Њен план је да се у Србији производе и извозе све потребне количине широм света са проширивањем капацитета који могу бити милионски, јер се годишње у свету обавља између 300 и 400 милиона интервенција на материци.

„Надам се да ће ми и држава Србија изаћи у сусрет неким субвенцијама за производњу и извоз“, искрена је ова двадесетдвогодишњакиња.

Није први проналазач у породици

На проналажењу овог апарата помагали су јој и чланови породице, који већ имају патентитране изуме.

„Моји старији чланови породице још осамдесетих година у Француској су унапредили технологију из области телекомуникација. Целог живота су ме учили да размишљам само о стварима које не постоје и које ће користити бар 10 до 20 одсто популације из било које области. Определила сам се за медицину“, прича Александра.

Тренутно ради на следећем патенту, хистероскопу, који ће бити патентиран и заштићен за око месец дана. И на овом патенту метални део ће бити замењен пластичним, а интересантна је чињеница да ће инструмент за једнократну употребу бити повољнији и до 50 одсто од самог процеса стерилизације инструмената који су до сада коришћени вишекратно.

„О хистероскопу не могу тренутно рећи више, јер то није мој патент, а у току су преговори о интегрисању два инструмента у један где се тражи моја сагласност. Обликујем тренутно нове идеје и посвећујем се здрављу жена, које је невероватно запостављено“, закључује Александра.

Соња Тодоровић / Блиц

10 коментара

 1. Мали Жикица

  „…киретаже. “
  То је најглавније, само је ради штоса набројано на самом крају.
  Ето за чега је добила награду нациста.
  Саће то увести у Србију и научница ће се обогатити, а добиће и додатне награде.
  Зати је Бљуц и рекламира у Србији.

  Она није више српскиња, него францускиња и то генерацијама.
  За кој мој криви нам пишете о таквим људима?
  То не теши, него унакажава.

  • Plastika se NE MOŽE I NE SME sterilizirati, kuvati pa upotrebljavati VIŠE PUTA, dobro je da je JEDNOKRATNA, a to nigde nije napisano u tekstu kao da se podrazumeva..I nije za UBIJANJE NEROĐENE DECE nego za operacije i spasavanje žena kojima su NJIHOVI DRAGI MUŽEVI U MIRAZ DONELI SPOLNO PORENOSIVU BOLEST: KARCINOM GRLIĆA MATERNICE ali i DRUGE..

 2. Ти си усташа кад можеш некој жени да напишеш да није Српкиња јер живи у Француској.
  По твом испада да мајмун, кад се генерацијама коти у Београдском зоолошком врту није више мајмун, него Србин, рођени Београђанин из круга двојке.

 3. Мислим да не би требало узимати за озбиљно овакве коментаре „болида“ који су присутни у свим нацијама, па на жалост и нашој.
  Много је важније рећи нешто о оваквим успесима наших људи у свету. Оних који живе ван Србије, а доносе своје знање у своју отаџбину како би упослили наше људе у изради производа који су тражен производ на светском тржишту.
  Све саме похвале на твоме изуму, и захвалност што си изабрала, да се овакав производ израђује у нашој и твојој Србији.

 4. Мали Жикица

  Чуј јаничара туризма и пребега дексија како се правдају.
  Говна једна јаничарска, што остависте свој народ?
  Коме јаничари доносе добро у Србији???
  Па она је „изабрала“ да се у Србији производи њен киретажни кофер зато што Српски радници раде за 1 долар на сат, идиоти.
  И колико ће тај посао донети зараде Србима?
  Да није тако не би Србија никад ни чула за њу.
  Чак и Кина, чији радници, њих 300 милиона раде са пеленама у крајње робовском окружењу, доноси „послове“ Србији, јер Срби су јефтинији чак и од Кинеза робова. А робови су у својој држави и једни и други.
  Ништа ви по свету не ширите о Србима, осим полтронисања и издаје српства.
  Кад тако добро ширите истину о Србима, како то да су у твојој новој држави Америци, Срби проглашени за геноцидни народ и свако их сере и пиша где год се окренеш?
  Причате ли ви, борите ли се да се сазна истина о Србима над којима су баш државе у које сте пребегли, извршили геноцид по трећи пут у задњих 100 година?
  Ај не серте.
  Нема сапуна за вас.
  Јаничари били и остали.
  Правите тамо бомбе које се бацају на Србе и сеирите како сте паметни јер вам Амери и Западноевропљани дали који евро више.
  Нисте ви никаква емиграција и та сорта људи уопште и не постоји.
  Сви сте ви јаничари који доносе свежу крв српским непријатељима и који раде против свог народа скривајући то од себе којекаквим идиотлуцима које пишете по српским сајтовима.
  Нема сапуна за вас.

 5. Оваквих текстова треба чешће, да се редовно подсетимо зашто смо тачно отишли.

  Ти пало на памет да су можда неки отишли да се лично и персонално ухвате у коштац са душманима да им се најебу нане нанине кроз нану за све зло и да им папрено наплате за све муке? И да их успешно деру за паре па докле траје. Ал то није могло из кафића и дописно преко Интернета, мора лично, да се суочи, поштено поштено па ко ког зајебе.

  Твој проблем је што ниси имао јаја да мрднеш нигде из свог родног одакле си већ, ни паре да покушаш да одеш ни памет да знаш шта треба да урадиш, кад ти је перспектива сужена и ограничена као овај мој базен. Него си остао да смрдиш у родном крају и да кењаш о геноциду о јањичарима о свом народу који од тебе само штету има јер мора да те храни некако, а само шкарта ствараш и пропаст око себе док чекаш да престану да вас јебу како ко стигне.

  И још кукаш што је ова жена однела у Србију да јој праве те пичкопластикице, уместо да јој будеш захвалан што вам је дала макар и долар по комаду да зарадите, јер и то вам је много, и превише каквих има нерадника, дебила и лезилебовића међу вама. У кур да љубиш сваког ко вам да било какав посао, па и те Кинезе, Турке, Крвате и Зловенце. Дотерали сте до стандарда горег него по Африкама и Бангалдешу све својом памећу и радом. И настављате да копате дубље и ако сте на дну рупе.

  Аферим рајетино.

  • Мали Жикица

   Ајд не сери молим те.
   Ти се бориш против Америке у Америци?
   У свом базену?
   Снашао сам се ја.
   Правим чаробни сапун од масне соде и свињског сала и обогатио сам се продавајући га јаничарима. Много купујете, али чак ни то не може да вас опере.
   Не лупај о твојој борби, мајке ти.
   Збрисао си из Србије као задње говно. Нисам чуо да си пукно иједан метак.
   Сва говна која су напустила свој народ сада серу по свом народу и криве НАРОД!
   Да ниси мало погубио разум?
   Шта је српски народ крив, билмезу јаничарски?
   Није мени што си збрисао. Такви боље и да нису у Србији, него ми мука припадне када ЈАНИЧАР оптужи свој народ због напада нациста и рушења свега што му живот значи.
   И онда се нађе једно ђубре да каже „Аферим рајетино“
   Дрипац си био и остао.
   Али у Америци си мањи од маковог зрна, бедниче.

 6. Пукнуо сам неколико метака твојој сестри, онако да цичи на к.

  Криви сте сви тамо који сте остали јер сте махом издајице, ништа не радите да се ослобађате, него свако гледа само како да прође јефтиније, да се ушушњари ако може код државе код Владе код општине. Хтели би код еU, да вам швабе дају плате по 4000 еврова, хехе. Али тако да не мрднете гузицу из родног краја.

  Што је ваљало отишло је одатле, остало је претежно само шкарта, неспособног за било шта. Што вам свакодневно и показују. Јебе вас ко стигне, од поштара, преко кућног савета и месне заједнице, комуналне полиције па до ове пицолизојке, госпођице с каром и пиздоуснатог квислинга. Угостили сте највеће убице, спријатељили се са злочинцима, постројавате почасни вод тзв гарде кад вам дођу. Ма знаш шта, мука ми је од свих вас тамо, морам бре да се посветим нечем лепшем данас него да размишљам како сте покварени и пропали.

  Само за крај још једном да ти набијем сестри посред пичке.

 7. @…KOZOJEBACU ATEISTICKI,PLANINSKI BRABONJKU,PA TI BUDALO MAGARECA NE ZNAS STA JE“SRPSKA SESTRA RODJENA“,TI SI KOPILAN.KOMUNJARSKI“IZPRDAK“.“NAPISI TVOJE POREKLO,MADA SVI MI NA TV-V as…ZNAMO DA JE POGANO,SRAMNO…SMRDI.ALI NEMA VEZA,PISI,Nisi ti kriv,kako si dosao na svet I ko ti“MAMA“iz bogatog“ZIVOTINJSKOG SVETA“,ali to nije razlog da ne“postanes covek“a ne da umres kao“glupi ateisticki smrad I sluga,“svoje gluposti“.U malo da zaboravim,imas“Veliki pozdrav od“Ruskog mede“,CEKA TE DA MU POPUSIS-cupavac.Zbogom bio,ziveci u sopstvenoj gluposi I patnji.

Оставите коментар