Ким Џонг Ун (Фото: АП)
Ким Џонг Ун (Фото: АП)

Пјонгјанг сада поставља услове: Сусрет Кима и Трампа под знаком питања

Пјонгјанг – Северна Кореја неће бити заинтересована за преговоре са САД, ако Вашингтон буде само покушавао да натера Пјонгјанг да прекине рад на нуклеарном оружју, изјавио је први заменик шефа дипломатије Северне Кореје Ге Гванг.

„Нећемо се више бити заинтересовани за преговоре, ако САД буду само предузимале покушаје да нас једнострано сатерају у ћошак и натерају да прекинемо рад на нуклеарном оружју“, јавила је агенција „Јонхап“.

По његовим речима, Пјонгјанг ће неизбежно размотрити питање реаговања на предстојећи самит САД.

Заменик шефа дипломатије Северне Кореје позвао је Вашингтон да учествује у преговорима са „искреним намерама“. По његовим речима, у том случају у Северној Кореји ће имати партнера.

Раније је прес-секретарка Беле куће сара Сандерс саопштила да САД проучавају саопштење Северне Кореје о могућности отказивања самита.

„САД ће испитати независно од тога шта је Северна Кореја саопштила и наставиће да се блиско координира са нашим савезницима“, изјавила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

Северна Кореја је у уторак саопштила да је морала да откаже разговоре са Јужном Корејом на највишем нивоу, због тога што су одржане војне вежбе Јужне Кореје и САД, а запретили су да ће због тих вежби отказати самит са САД.Пентагон је саопштио да је војна вежба са Јужном Корејом рутинска и искључиво одбрамбеног карактера, након што је због те вежбе Пјонгјанг отказао планирани састанак на високом нивоу са северним суседом.

Пуковник Роб Менинг рекао је да је циљ те вежбе да побољша способности САД и Јужне Кореје да делују заједно, преноси АП.

Вежба је почела у понедељак и планирано је да траје до 25. маја.

Sputnik.rs

Оставите коментар