(Фото: Дејлимејл)
(Фото: Дејлимејл)

Почиње тестирање вакцине која уништава рак у завршној фази

У Великој Британији ће ускоро бити тестирана вакцина која уништава многе врсте рака у завршној фази. Тестирањем имунотерапије биће установљено да ли вакцина базирана на фрагментима кључног протеина рака ефикасно делује и стимулише имунитет организма да уништи нездраве ћелије.

Жена са раком грлића материце постала је једна од првих људи у Великој Британији на којој се тестира нова вакцина дизајнирана да стимулише имуни систем тела да уништава туморе.

Тридесетпедогодишњој Кели Потер рак је дијагностикован у јулу и речено јој је да је у последњој фази. Међутим, Кели је сада једна од 30 пацијената на којима се испробава третман лечења имунотерапијом.

За све пацијенте са одмаклим туморима се верује да имају потенцијал да искористе имунотерапију, без обзира на врсту рака.

Портерова је примила прву инјекцију 9. фебруара и заказано јој је још седам прегледа.

„Иако сам имала одличан третман у болници ‘Гај’ где је рак стабилизован, он се већ проширио на јетру и плућа. Када ми је речено да могу да учествјујем у овом испитвању, била сам одушевљена“, рекла је Кели.

„Овим тестирањем померамо границе када је реч о потенцијалном третману рака“, нагласио је министар за природне науке, Џорџ Фримен.

Научници Института за истраживање рака окупљају пацијенте оболеле од рака којима не помажу актуелне методе лечења. Два пацијента су већ добила вакцину у склопу експеримента који ће трајати две године.

Имунотерапија привлачи велико интересовање у заједници која проучава рак. У фебруару су амерички експерти објавили да су видели сјајне резултате приликом раних тестирања на пацијентима оболелих од леукемије.

РТС / Дејли Мејл

Оставите коментар