Антартик (Фото: Јутјуб)
Антартик (Фото: Јутјуб)

„Пратим Арктик већ 35 година, али ово још нисам видео“

Површина леда која прекрива Арктички океан била је зимус најмања у посљедњих 38 година, што је нов знак да се климатске промене убрзавају, упозоравају научници.

Арктички лед већ трећу годину заредом има најмању површину на врхунцу зиме откад су 1979. почела сателитска мерења, саопштили су у среду НАСА и Амерички институт за снег и лед (НСИДЦ).

Ово није неочекивано пошто је 2016. била најтоплија година у историји трећа најтоплија година заредом, што није виђено од 1880., кад је почела да се мери температура.

“Пратим арктичку климу зими већ 35 година и још нисам видео ово што се догађа последњих година”, рекао је директор НСИДЦ Марк Серезе.

Такође, подаци сателита ЦрyоСат-2 Еуропске свемирске агенције (ЕСА) показују да је арктички лед нешто тањи него у последње четири године.

“Тако танак лед на почетку топлог дела године најављује могућност новог рекорда у најмањој површини леда у септембру”, истиче Џулијен Строев, научница из НСИДЦ.

Најмања површина леда у септембру први пут је алармирала научнике 2005, када је пала на невиђено низак ниво.

Сличан феномен је забележен и на јужној полулопти, где је 3. марта плутајући лед у Антарктичком океану имао најмању повшину – само 2,11 квадратних километара.

Радиосарајево.ба

2 коментара

  1. Sta ces, za sve postoji prvi put.

Оставите коментар