(Фото: Khaled Elfiqi/EPA)
(Фото: Khaled Elfiqi/EPA)

Пронађена џиновска статуа фараона Рамзеса Другог (Видео)

Археолози из Египта и Немачке пронашли су делове осам метара високе статуе у једној бари у дивљем насељу Еиn Ал-Шемс на обронцима Каира. Она највероватније представља фараона Рамзеса II који је владао Египтом пре више од 3.000 година.

Откриће, које је египатски министар за антиквитете Махмуд Ал-Афифи назвао једним од најважнијих у историји, пронађено је у близини рушевина храма Рамзеса II у древном Хелиополису на источном крају Каира.

“Прошлог четвртка позвали су ме да објавим велико откриће статуе краља, вероватно Рамзеса II, направљене од кварцита”, рекао је Калед ал-Анани, министар антиквитета.
Египтолог Калед Набил Осман описао је статуу као „импресивно откриће“. „То је било главно културно место античког Египта, а чак га и Библија помиње“, истакао је он и додао да је тужна вест да ће цела та област морати да буде очишћена.

Фараон, познат и као Рамзес Велики и као Озимандијас, био је трећи у 19. династији владара Египта и владао је 66 година – од 1279. до 1213. пре нове ере.

Водио је неколико војних мисија и проширио египатско царство од Сирије до Нубије. Његови наследници звали су га Великим претком.

“Пронашли смо бисту и доњи део главе, круну, десно уво и део десног ока”, објаснио је Анани.

Археолози су пронашли и горњи део статуе фараона Сета II, унука Рамзеса II, у природној величини. Махмуд Афифи је додао како је статуа фараона Сета II направљена од кречњака и да су врло јасне фараонове црте лица.

Храм сунца у Хелиополису основао је управо Рамзес Велики, због чега се претпоставља да је колосална статуа посвећена управо њему.

Био је то један од највећих храмова у Египту – готово два пута већи од Карнака у Луксору, али је уништен у грчко-римско доба.

Многи обелисци тада су пресељени у Александрију или Европу, а камење са тог места искоришћено је за изградњу Каира.

Стручњаци ће покушати да пронађу и остале делове статуа и да их рестаурирају.

Ако им то пође за руком, статуа би требало да стоји на улазу у Велики египатски музеј у Гизи, чије је отварање заказано за следећу годину.

Погледајте видео:

Б92

један коментар

  1. „Многи обелисци тада су пресељени у Александрију или Европу“ … ха, ха од давнина правац у којем се опљачканим „вредним“ стварима губи траг ЈЕ ЕВРОПА
    Који су то алавци малим бродовима на једра толике каменчуге красти и мукотрпно превозити хиљадама километара … који је то нагон за пљачку??? За респект!!! Па то је за већ за лекаре специјалисте, не знају правити али знају пљачкати!!!
    „Археолози из Египта и Немачке“ … а што „Археолози из Египта и Немачке“ не колју у Швабији? јер у то време ничег није било вредног или опет и опет Швабама не да ђаво мира опет оће красти и носити у европу као и вековима у рикверц, ужас с ким делимо континент

Оставите коментар