(Фото: Викимедиа)
(Фото: Викимедиа)

Руско оружје је „фантазија“ украјинског амбасадора

Београд – Руска амбасада у Београду реаговала на изјаву украјинског амбасадора Олександра Александровича, који је раније негирао да је његова земља испоручила ракетне системе С-300 Хрватској.

„У вези са интересовањем амбасадора Украјине за дискусију о томе, из које су земље средином ’90-их година Хрватској били нелегално испоручени делови ракетног система противваздушне одбране С-300, могло би му се препоручити да је настави са високорангираним хрватским изворима који су својевремено објавили ту информацију“, наводи се у саопштењу Амбасаде.

Што се тиче „тврдње да су руски хеликоптери, произведени и испоручени Хрватској 2007. и 2008. године, тобоже били коришћени у ратним дејствима петнаест година раније“, Амбасада наводи да је такво „путовање кроз време“ могуће само у фантазијама поштованог амбасадора.

Амбасада подсећа да су те испоруке извршене у оквиру билатералног споразума о регулисању совјетског клириншког дуга у односу на бившу Југославију, о чему се детаљно извештавало преко званичних канала и медија.

Амбасадор Украјине у Србији Олександар Александрович негирао је јуче да је његова земља постављала ракетне системе С-300 у Хрватској, рекавши да му је „занимљива“ изјава коју је о томе дао руски амбасадор Александар Чепурин.

„Било ми је занимљиво да прочитам о покушајима амбасадора Русије да одбаци оптужбе на рачун Русије у поставкама ракетних система С-300 у Хрватску 1995. године уз кршење ембарга ОУН. Притом, аутор изјаве оптужује Украјину, позивајући се на тако озбиљне изворе као што је интернет и Викиликс, а помиње чак и неког руског медведа“, навео је Александрович у изјави достављеној медијима.

Вести, Спутњик

један коментар

  1. „Амбасада подсећа да су те испоруке извршене у оквиру билатералног споразума о регулисању совјетског клириншког дуга у односу на бившу Југославију,“

    Sta da se prica…………..ko razume …..jasno mu je.

Оставите коментар