(Фото: Gettyimages)
(Фото: Gettyimages)

Скандали се роје над Белом кућом, Пенс „хода по жици“

Вашингтон – Амерички потпредседник Мајк Пенс налази се у незавидном положају у тренутку када се сенка скандала везаног за дослух с Русијом све више надвија над Белом кућом.

Пен тренутно балансира између лојалности председнику САД Доналду Трампу али пази да и сам не буде увучен у скандал, оцењује АФП.

Овај 58-годишњи бивши гувернер Индијане је тренутно човек који је најближи америчком председништву – било као директни Трампов наследник ако му мандат буде превремено окончан, или као његов вероватни наследник на изборима који ће бити одржани 2020. или 2024, у зависности од тога колико ће мандата Трамп служити, наводи француска агенција.

И док је је његов шеф из дана у дан у све већим проблемима, уплетен у све ширу истрагу о везама његовог предизборног тима с Русијом, експерти кажу да 48. потпредседник САД остаје присиљен да буде уз Трампа – барем за сада.

„Пенс је у веома тешком положају. Од једног потпредседника се очекује да буде лојалан председнику, али председник Трамп намеће тежак терет својим подређенима говорећи и радећи ствари које је често претешко одбранити“, каже за Франс прес Џоел Голдстин, експерт за потпредседништво у Правној школи Универзитета Сент Луис.

Трамп и Пенс, оцењује француска агенција, тешко да могу бити различитији: док Трамп радо „помућује“ идеолошке линије, Пенс је посвећени хришћански конзервативац, дискретан и дисциплинован барем колико је његов шеф више него енергичан и непредвидив.

Тако, док Трамп увелико твитује о нацрту закона о здравственом осигурању, Пенс је тај који посредује између Беле куће и Конгреса у закулисним покушајима да спасе угрожени закон.

У турбулентном Трамповом Вашингтону, Пенс је виђен као учвршћујућа снага администрације, „секира иза стакла које би требало разбити у случају опасности“, навео је недавно новински сајт „Дејли бист“.

Па ипак, Пенс је предузео не тако познате кораке који наговештавају да он можда удара темеље своје политичке будућности – тако су, неуобичајеним потезом, два његова блиска саветника основала одбор за политичку акцију, тврди „Њујорк тајмс“.

Уз то, наводи њујоршки дневник, Пенс је почео да дочекује републиканске „мегадонаторе“ у својој резиденцији у Вашингтону.

Међутим, Пенсове блиске везе са председником – које је прошлог месеца назвао „највећом привилегијом у свом животу“ – могле би се показати као омча око његовог врата, упозорава француска агенција.

„Ниједан од седам последњих потпредседника нису били толико спремни да буду у тој мери удворички настројени у свом хваљењу председника и ниједан није изрекао толико значајних ствари за које се касније испоставило да су неистините“, каже експерт Голдстин.

Још један амерички експерт, Пол Бек са Државног универзитета у Охају, сматра да Пенс „добро жонглира“ на „жици између лојалности лидеру у проблемима до гуше и избегавања да не буде ухваћен у скандал“, како то описује АФП.

„Међутим, ако спор везан за Русију заиста увуче Трампову администрацију у дубоку, дубоку невољу… онда ће се и Пенс наћи у замци као један од чланова Трамповог тима“, закључује амерички стручњак.

Танјуг

Оставите коментар