Затвор (Фото: pixabay.com)
Затвор (Фото: pixabay.com)

Словачка: Приведени Срби у Центру за странце – од надлежних „глуви телефони“

Братислава – Радници из Србије које је словачка полиција у уторак привела, па пустила, налазе се у Центру за странце у пограничном селу Медведов на југозападу Словачке.

Тренутно се у Центру поред 23 држављана Србије налази и 27 Украјинаца, осам грађана Македоније и четири држављанина Босне и Херцеговине, сазнаје Танјуг.

Центар за странце налази се у Области Трнава на југозападу Словачке и служи за привремено задржавање грађана који нелегално бораве у Словачкој.

Министарство рада се у среду обратило Министарству спољних послова поводом медијских навода да су у Словачкој приведени радници из Србије и по добијању званичних информација из МСП утврдиће да ли су радници отишли преко агенције легално или не, речено је Тањугу у Министарству рада.

„Уколико се утврди да су радници отишли без потребних папира Министарство рада ће послати инспекцију у агенцију која је евентуално водила раднике како би се утврдило о чему се ради“, речено је Тањугу у Министарству рада.

Тањуг се обратио и Амбасади Србије у Словачкој која је упутила на Министарство спољних послова, а у МСП је Тањугу речено да ће се по утврђивању чињеница званично обратити јавности.

Словачка полиција привела је у уторак 72 радника, међу којима је и 23 држављана Србије.

Разлог за привођење су наводно лажни уговори о раду. Они су потом пуштени из притвора али су добили зарану уласка у ЕУ и имају рок од 7 дана да се врате кућама.

Вести

Оставите коментар