Насер Орић (Фото: Tanjug-Fena)
Насер Орић (Фото: Tanjug-Fena)

Судија који је ослободио Орића слао Србе у логоре

Сарајево – Судија Шабан Максумић, председавајући судском већу које је ослободило Насера Орића, био је бивши војни судија који је током рата сарајевске Србе слао у логоре.

Због његове ратне биографије постоје и две кривичне пријаве из 2001. и 2005. које су отишле у Тужилаштво Босне и Херцеговине из Центра јавне безбедности Источно Сарајево, каже за „Новости“ Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, при влади Републике Српске.

Он додаје да је судија Максумић у рату радио у касарни „Виктор Бубањ“ где је судио Србима, а за време рата у делу овог објекта је био логор за Србе.

„О његовим пресудама и тортурама над Србима у логору постоје и кривичне пријаве, али стоје већ више од деценију у фиоци Тужилаштва БиХ“, каже Којић.

Срби из Сребренице и даље у неверици: Орићеве жртве су поново убијене

Он каже да је Максумић и „кључни човек“ у предмету Орић, јер је 2009. потписао решење о пребацивању предмета из Окрузног тужилаштва Бијељина у Тужилаштво БиХ на захтев Орићевог адвоката Васвије Видовић. У образложењу је навео да је штетно да се у Бијељини води поступак због бошњачких породица које су претрпеле геноцид у Сребреници.

Којић напомиње да је то преседан у правосуђу, јер иначе пребацивање предмета тражи Тужилаштво БиХ.

„Новости“ пишу и да су у трочланом судском већу били и судија Станиша Глухајић, судија из Тузле, као и Весна Јасенковић, која је читав рат провела у Сарајеву, где је после радила у општинском суду.

Новости

2 коментара

  1. Može li biti istina da je Dodik urgirao za oslobađajuću presudu?

  2. Delije: Erdogan, Turcine, napusi se kurcine | Crvena zvezda – Dinamo Vranje 5:0

Оставите коментар