Македонија (Фото: Ројтерс)
Македонија (Фото: Ројтерс)

Сукоб у Македонији: Турци због Руса подржавају велику Албанију

Скопље – Политички аналитичар Предраг Ћеранић оценио је да ситуација у Македонији клизи према оружаном сукобу, а ако до сукоба Македонаца и Албанаца заиста дође, он ће се неминовно одразити на цели регион, прије свега због интереса које Турска има на Балкану.

Ћеранић је у ауторском тексту за „Фонд стратешке културе“ оценио да би у случају ескалације сукоба у Мекедонији, вероватно, дошло до раскида савеза Турске и Русије, јер је разилажење међу њима већ присутно.

„Ердоган у Сирији губи све за шта се залагао, а кап која би прелила чашу био би руски пристанак на стварање државе Курда. Руси би могли подржати Курде како би оспорили легитимитет америчког војног присуства у Сирији. Значи, у случају сукоба у Македонији, Турска би била заинтересована за стварање велике Албаније и подржала би Косово“, упозорио је Ћеранић.

Он је истакао да треба имати у виду да би сукоб Албанаца и Македонаца довео у питање интерес Немачке у експлоатацији рудних богатстава на Косову и Метохији, пре свега у „Трепчи“.

„Албанија има око 800 тенкова и мотивисану војску, тако да би њена војска била можда најважнији фактор у новом балканском рату. Неизвесно је да ли би се у тај рат директно укључиле САД и Русија или би се водио прикривени, такозвани прокси рат преко других. Ако на Балкану прокључа, Москва би повукла логичан потез – затворила би Црно море за стране бродове, док би Босфор држала отвореним“, сматра Ћеранић.

Он је указао на то да неким земљама Запада одговара „паљење Балкана“, додајући да би фитиљ требало да буде упаљен у Македонији, за шта су медијске и политичке припреме у току.

„Мејнстрим медији прстом ће показати на Москву и истицати погубност српског национализма, без намере да открију стварне разлоге за рат – спречавање новог пута свиле, односно кинеског продора у ЕУ. Сукоби у Македонији веома брзо би се проширили на суседне земље због различитих интереса великих сила и регионалних геополитичких играча“, уверен је Ћеранић.

Он је нагласио да не треба пренебрегнути чињеницу да су Руси и Кинези партнери на геополитичком плану, што важи и за Балкан, где имају заједнички циљ – изградњу коридора за своје енергенте и робу.

„Они, стога, желе победу Николе Груевског јер би друге опције спречиле њихове економске планове. Запад, опет, жели одлазак Груевског, иако свестан да би коалиција Зорана Заева са албанским партијама омогућила стварање велике Албаније“, појаснио је Ћеранић.

Он је навео да идеја о „великој Албанији“ постоји још од времена Аустроугарске као сигуран штит од руског утицаја и политичког уплива на Балкану.

„Данас важи и процена да би велика Албанија контролисала чвориште са Блиског истока. На Турску се са становишта Запада више не може рачунати у том смислу, јер је политички нестабилна, са недефинисаном спољном политиком и списком савезника“, рекао је Ћеранић.

Срна

Оставите коментар