Инцко и Додик (фото: freshpress.info)

Тешко увредио Србе: Инцко упоредио Републику Српску са НДХ

Бањалука – Власт и опозиција у Републици српској најоштрије су осудили изјаву високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка, који је тај ентитет упоредио са злочиначком НДХ из времена Анте Павелића и, док власт поручује да је Инцко заправо само потврдио да је одувек подржавао ту злочиначку творевину, део опозиције тражи да се високи представник хитно извини грађанима РС.

Коментаришући обележавање Дана Републике Српске јуче у Бањалуци, Инцко је раније данас рекао да би некоме тако могло пасти на памет и да обележава дан када је основана НДХ.

Председник Републике Српске Милорад Додик изразио је уверење да поређењем Дана Републике Српске са даном оснивања НДХ, Инцко, кога је назвао „познатим кловном међународне заједнице”, није увредио никога у Републици Српској, али јесте на крају показао своје право лице.

Додик је рекао да је „период глуматања дипломате завршен – маске су пале”, а Инцко је овом изјавом подсетио да припада онима који су у време поменуте НДХ подржавали ту злочиначку творевину у којој је нестало више стотина хиљада Срба и покренуо сумњу да он и данас гаји симпатије према тој злочиначкој творевини.

„Било би занимљиво знати на којој страни историје му је била породица у Другом светском рату, када тако олако, без имало одговорности изговара шта изговара, не мислећи да га прати цели један народ док се он обраћа мени.

Али, то је Инцко, каже Додик и додаје:

„Лупи, ако остане жив појашњава, и за све то узме 25.000 евра месечно”.

Председник Српске је навео да је ова Инцкова изјава заиста озбиљна, те да је зато коментарише, али да је он тако неозбиљан тип да не завређује ни слова коментара, нити било каквог сусрета у будућности.

„Колики је Инцко кловн говори и чињеница да не зна ни да би као високи представник требало да чува Дејтонски мировни споразум и Републику Српску, као потписницу тог споразума. Ако међународна заједница у БиХ жели да очува мрву свог достојанства, морала би му што хитније купити карту за Аустрију, јер изигравајући кловна, он је од међународне заједнице у БиХ направио циркус”, закључио је Додик, пренели су бањалучки медији позивајући се на Срну.

Председник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић је шокиран , како је рекао, застрашујућом изјавом високог предстваника у БиХ Велетина Инцка.

Он је Инцка позвао да се хитно извини грађанима РС.

Оцењујући да је Инцково поређење „врло опасно и за сваку осуду”, Бореновић је рекао да то чини високи представник међународе заједнице у БиХ, који треба да гарантује провођење Дејтонског мировног споразума, што значи да штити и РС и БиХ.

Бореновић је указао да је РС међународно призната и да је потпуно неприхватљиво да је Инцко пореди са „фашистичком НДХ”.

„Згрожени смо изјавом Инцка, која је крајње некоректна и за сваку осуду и тражимо да се под хитно извини грађанима РС. Никада нећемо дозволити да о РС тако говори и пореди са злочиначком НДХ. Високи представник је овим показао да се потпуно изгубио у спровођењу свог мандата, уместо да утиче на стабилизацију прилика у БиХ, која има двоентитетско уређење”, рекао је председник ПДП.

Поновио је да се 9. јануар слави 25 година као „Дан РС”, која је међународно призната као један од два ентитета у БиХ.

И Српска демократска странка (СДС) је осудила Инцкову изјаву којом је он Републику Српску упоредио са злочиначком НДХ.

У СДС-у сматрају неприхватљивим, увредљивим и политички безобразним једно овакво иступање особе која представља међународну заједницу и која је задужена за очување мира и стабилности у Босни и Херцеговини.

Они Инцка питају да ли је из незнања и непознавања историјских чињеница упоредио дан међународно-правно признатог субјекта као што је Република Српска с даном оснивања злочиначке творевине као што је НДХ-а?

Упитали су и да ли је улога високог представника „имплементација мира и цивилног аспекта мировног решења”, као што то пише у Анексу 10, или распиривање мржње и неповерења међу народима у БиХ, ревитализација историје и подсећање српског народа на страшне голготе које је преживео од НДХ, пренела је Фена.

Танјуг

6 коментара

  1. Шта се дрого учекује од окупатора. Ја не читам изјаве таквих, они се мене не дотичу.

  2. Pa to je kompliment, znaci priznaje nezavisnost Srbske.
    Divno.

  3. Dan Republike Srpske, 9. januar 2017.

  4. Бедно аустроугарско гованце !

  5. DEPRESIJA: Kad gospodin gologuzan........uvidi.......da mu krv, još uvek, nije........plava

    Inckov deda………Kurt Valdhajm, SS demokrata………klao decu po Kozari………pa bi i on!

Оставите коментар