(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Трудна си? Ево ти отказ!

Смедерево – Тамара Павловић из Смедерева прошлог месеца у једном дану добила је најлепшу вест у животу, али само пар сати касније је доживела и велико разочарење.

Наиме, Тамари су лекари 10. априла потврдили да је трудна, а већ је сутрадан од послодавца добила отказ.

„Имала сам уговор о раду до 28. фебруара, то је тачно, али ја сам и после тога сваког дана, још малтене месец и по радила. Постоје сведоци, ако до тога дође, продавала сам, предавала пазар, потписивала књигу калкулације, вукла робу из комбија до бокса… Није ми то први уговор, и раније су га продужавали. Све је почело када сам обавестила заменицу директора да треба да продужим здравствене књижицу, извадим ову нову, дигиталну, јер сам остала у другом стању“, објашњава Тамара.
Она је отказ добила у трговинској радњи „Драгослав Стојковић“, где је радила као продавачица на тезги са пилићима на смедеревској Зеленој пијаци.

Међутим, њен послодавац има другачије виђење ситуације.

„Зна она праву истину, немам никакав коментар. Она прича шта њој одговара, а причаће и тамо где треба. У сваком случају, хвала вам што сте позвали“, кратко је одговорио Драгослав Стојковић, власник и директор фирме.

Тамара, међутим, тврди да јој је заменица директора фирме, чим јој је саопштила да је трудна, рекла да ће морати да „тражи нову радницу“, јер не жели да „ризикује са трудницом“.

„Рекла сам јој да могу још да радим, јер се осећам добро и да још немам намеру да идем на боловање“, каже Тамара која већ има двоје деце.

Међутим, када је сутрадан отишла на посао сазнала је да је већ добила отказ.

„Испоставило се да сам истог дана одјављена, а била сам пријављена до 10. априла“, прича Тамара и додаје да јој је све било јасно када је од заменице директорке чула да би она била „већ пета трудница“ у фирми, чија су радна места, како је рекла, „замрзнута“.

„Рекла ми је и да није све у парама, да мени и детету жели све најбоље, али је поновила да не жели да ризикује са трудницом, јер ту „свашта може да се искомпликује“ „, додаје она.

Пошто је, како тврди, добила документ да је била пријављена у ПИО до 10. априла, са изводима из банке, на основу којих се види да је добијала плату и после 28. фебруара, датума до ког је имала уговор о раду, не чекајући да јој званично уруче отказ, упутила се у Инспекцију рада.

Без заштите: Трудница добила отказ јер је проговорила о неправди

Међутим, у овој установи су јој рекли да је „окаснила“ и да је требало да им се јави док је још радила како би је затекли на радном месту.

„Рекли су ми да не могу много да ураде пошто ми је давно истекао уговор о раду „, каже огорчено Тамара.

Правду ће тражити на суду

Ова трудница је одлучна да овакве одговоре не прихвати и правду својих права затражи на суду. Сада, како каже, тражи адвоката искусног у оваквим споровима јер је „свесна да овај случај неће ићи лако“.

Шта каже Закон о раду?

У члану 187, Посебне заштите од отказа уговора о раду пише да „за време трудноће, породиљског одсуства, одсуства са рада ради неге детета и одсуства са рада ради посебне неге детета послодавац не може запосленом да откаже уговор о раду.“ У Закону о раду пише и да „запосленом из става 1. овог члана рок за који је уговором засновао радни однос на одређено време продужава се до истека коришћења права на одсуство. Решење о отказу уговора о раду ништаво је ако је на дан доношења решења о отказу уговора о раду послодавцу било познато постојање околности из става 1. овог члана или ако запослени у року од 30 дана од дана престанка радног односа обавести послодавца о постојању околности из става 1. овог члана и о томе достави одговарајућу потврду овлашћеног лекара или другог надлежног органа.“

М. Ђорђевић / Ало

3 коментара

 1. “ када је од заменице директорке чула да би она била „већ пета трудница“ у фирми, чија су радна места, како је рекла, „замрзнута“…………………………………………………“требало да им се јави док је још радила како би је затекли на радном месту“.

  1. Zasto je radno mesto trudnici „zamrznuto“ ?. Zasto poslodavac treba da trpi posledice necije trudnoce?. O trudnicama treba da brine drzava a ne poslodavac koji mozda i sam jedva sastavlja kraj skrajem.

  2. Sta ce nam inspekcija ovakva kakva je sada ?.

  • „Poslodavac da trpi posledice necije trudnoce…“
   Onoga ko ovako nesto izjavi treba momentalno obesiti na trgu za primer drugima.

   Ako “ i sam jedva sastavlja kraj sa krajem“ u situaciji kad zaposlene placa 5 ili 6 puta manje nego poslodavac u normalnim zemljama, kad mu je suma koju odvaja za doprinose manja 5 ili 6 puta nego u normalnim zemljama, odmah neka zatvori svoju radnju jer je NESPOSOBAN.
   Pun mi je k…. tih srpskih biznismena koji bi hteli da se obogate od jedne tezge na pijaci. Otvore trafiku, zaposle odmah radnike a sami glume neku velicinu. Ovaj drzi tezgu na pijaci a jos ima i sefovicu….
   Beda u mozak

   • Ti verovatno nisi privatnik i neznas kako je biti „mali preduzetnik“ u Srbiji , osim ako nisi u nekoj stranci koju pomazes i koja ti nabacuje poslove. Ovaj privatnik ima 5 „zamrznutih“ radnih mesta i prema njima ima obavezu. Nemoj da pricas o sposobnosti za vodjenje posla u drzavi gde su privatniku na ledja nabacane svakakve obaveze i trista lesinara. O trudnicama mora da brine drzava a ne poslodavac. U „normalnim“ zemljama poslodavac zaposljava radnike da rade a ne da ih zbrine. Ova drzava treba sama i planski da vodi populacionu politiku a ne da pomaze belosvetske izbeglice i da finansira kojekakve bitange sa zapada. Pritisnuti nemastinom danas ljudi pokusavaju da rade sta bilo i otvaraju radnje a onda shvate da se od postenog rada u Srbiji dobijaju dugovi , bolest i izvrsitelji na ledjima , osim ako neko uzme kredit za samozaposljavanje pa tim parama kupi radno mesto u nekom javnom preduzecu.

Оставите коментар