Азем Власи (Фото: Јутјуб)
Азем Власи (Фото: Јутјуб)

Власи о хапшењу Харадинаја: Деструктивно и провокативно понашање Србије

Окупиране територије – Међународне потернице се издају поводом кривичних дела, а у случају Рамуша Харадинаја та потерница је требало да буде повучена чим је поступак против њега правоснажно окончан пред Хашким трибуналом, изјавио је за Спутњик Азем Власи, саветник ратног злочинца Хашима Тачија.

Власи, који је и адвокат и политичар, додаје да потерница против Харадинаја уопште не би требало ни да постоји.

„Србија, као држава која је прихватила сарадњу са Хашким трибуналом, не поштује правила те сарадње. За случајеве процесуиране у Хагу за ратне злочине и злочине против човечности од 1991. до 2000. године домаћи судови ових земаља не могу да процесуирају исте људе за та дела! То значи да не могу ни да издају међународне потернице. Ако је у питању потерница од раније — јер српске власти су у периоду 1998. и 1999. године регистровале све што се овде догађало, и тада издавале потернице на основу тих догађаја — после тога је такве потернице требало повући. Подсећам да је Харадинај процесуиран у Хагу — развлачили су га тамо неколико година и изашао је са правоснажним пресудама којима је ослобођен оптужби, јер није доказано да је починио та дела“, каже Азем Власи.

Он наглашава да би у овом случају требало да важи правни стандард који важи у свим нормалним правним државама — тзв. право res iudicatae, што би преведено на српски значило да се за дела која су већ једном процесуирана не може два пута судити.

На наше питање шта очекује да ће се догодити сада, односно да ли ће исход бити исти као 2015. године, приликом хапшења Харадинаја у Словенији, када му је враћен пасош и када је пуштен на слободу безмало два дана касније, Азем Власи каже да не очекује никаква изненађења.

„Догодиће се све потпуно исто, јер Србија све те потернице издаје по свом нахођењу — не само за Харадинајем, него и неким другим људима на Косову. У Словенији је својевремено био задржан и Агим Чеку, па и Хашим Тачи истим поводом… А државе су дужне, ако нека чланица Интерпола изда потерницу, да то лице задрже, приведу га суду и да суд то процесуира. На пример, у случају Ејупа Ганића, човек је исто по српској потерници задржаван само зато што је бранио своју Босну. Задржан је у Лондону, пред британским судом су га четири месеца завлачили и на крају га пустили. Па онда Јован Дивјак, такође човек из Босне, он је био задржан у Бечу… Ја не могу ово никако другачије да оквалификујем него као једно провокативно понашање Србије у односу на државе у свом окружењу“, каже Власи.

Упитан да ли очекује да ће се такве ствари догађати и у будућности, Власи на крају разговора за Спутњик каже да му није јасно због чега се, паралелно са таквим ситуацијама, и даље одвија и дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

„Такве ситуације стално праве неке напетости и подижу тензије. Ту су у питању претензије Србије да суди свакоме ко је на својој територији, не на територији Србије, био умешан у ратне сукобе. То што Србија не повлачи оптужнице из тог периода је деструктивно и провокативно понашање према суседним државама — у овом случају то је Косово. А у Бриселу се, као, у међувремену воде разговори о нормализацији односа… Нема никакве сумње да ће Харадинаја по овом основу пустити, али малтретирати људе тако, да немају сигурност кад путују негде, то је заиста неподношљиво“, каже на крају разговора за Спутњик адвокат и познати шиптарски политичар из времена бивше СФРЈ Азем Власи.

Вест да су француске власти председника Алијансе за будућност Косова (ААК) Рамуша Харадинаја привеле у среду увече на аеродрому у Базел-Милузу, по потерници коју је 2004. године издала Србија, у саопштењу за медије је званично потврдила и његова странка.

„Такав поступак је потпуно неправедан и неприхватљив. Позивамо француске власти да омогуће господину Харадинају да настави свој пут несметано и захтевамо од власти Европске уније и европских земаља да не ометају слободно кретање званичника косовских власти по илегалним потерницама Србије“, стоји у реакцији ААК-а, коју су вечерас пренели сви косовски медији. „Истовремено, ААК захтева од владе Косова да прекине било какву комуникацију са Србијом док се не повуку међународне потернице против личности са Косова“, наводи се у саопштењу.

Спутник.рс

5 коментара

 1. Mihailo Stogoff-Ljubisa

  Plako, doci ces i ti nared, da vratis troskove koje si izazvao dok si SRPSKI HLEBA jeo koji so posle popljuvao. A za sudjenje cemo lako, valjda je jos neko pretekao od svedoka a da nije nestao bez traga, kao u prvom sudjenju Haradinaju. Na podrsku Amerike cete sve manje moci da racunate jer ima dovoljno svojih problema.

 2. шта друго очекивати од титовог омладинског политичара него да „брани“ зликовце који јасеновачким методама убијају Србе у Србији. Питање је само што Србија тежи мазохистички лихварској европи која користи овакве зликовце у европској лихварској борби против Србије. Има на свету људи који не клевећу Србе, нег их чак шта више и цене због њиховог супротстављања НСП, па чак певају на српском српске јуналке песме … са њима се теба дружити и друштвену заједницу изграђивати …………

 3. Pa u pravu je, onako ako cemo iskreno. Nasi politicari su sigurno zaboravili da je potjernica jos aktivna jer realno kog su do sada vlasti Srbije od doba Slobe a i za njegovo vrjeme opuzili za ista?!
  Ovo je onako malo da se igraju sa populacijom Srbije jer se u zadnji nedelju dana ne desava mnogo pa je ovo vrlo aktuelno.

  Mene samo zanima sta ce se desiti ako ga Francuzi izruce hahahhaha ovi nasi mole Boga da se to ne dese dajem glavu ako to nije tacno.

  • … истина, ови „наши“ моле Бога да га не изруче јер ће нато амбасадори наложити корумпираним политичарима и намештеним већима судија да га морају пустити па им тако наметнути обавезу плаћања оштете за наношење духовне боли и штете „бизнисмену“ који ће са Космета донети брдо папира који „доказују“ невиност и колико је пара изгубио чекајући ослобађајућу пресуду. Сетимо се само како је коштуњави из затвора пустио преко 2000 правоснажно осуђених шиптара, па ослобађајуће пресуде „дреничкој групи“ који поред тога што су цивиле у Србији убијали јасеновачким методама приде још у сред Београда претили судијама у судници …“моћ“ лихварског новца и намера „чуда“ прави у Србији баш као и у свету … докле?

 4. Ja bi bas voleo da ga izruce nama. To je jedini nacin da idijot ode sa vlasti zato sto ce morati da ga pusti.

Оставите коментар