Душан Теодоровић (Фото: Доста је било)
Душан Теодоровић (Фото: Доста је било)

„Вучић и његови саборци су највеће могуће зло које је погодило Србију“

Београд – Академик Душан Теодоровић је стручњак за саобраћај са професорским стажом на светским универзитетима на којима се учи из његових књига.

Међутим, за разлику од компликованих замки светског транспорта за које је успешно налазио решење, слепа улица српске политике коју је, сопственим ауторитетом и ангажманом, покушао да учини проходном показала се као нерешива једначина. Резигниран, после покрета Доста је било, напустио је и Покрет слободних грађана Саше Јанковића. Од политике, ипак, није одустао.

Зашто сте отишли и значи ли то и удаљавање од било каквог политичког ангажмана?

Током председничке изборне кампање, синергијом јаких појединаца, који су искрено наступали, створила се победничка атмосфера. Нисам ни најмање осетио било коју врсту политичког опортунизма током кампање. Та енергија је приликом стварања покрета почела да нестаје, неки људи су се склонили, појавили су се неки нови људи и све је постајало друкчије. Чини ми се да је полако бледела идеја „један од нас“ и све више се претварала у идеју „један“. Исто тако, мислим да није било довољно храбрости да се уђе у жешће протесте због изборне крађе и да се иде на директну конфронтацију са режимом Александра Вучића. Нисмо подржали активно студентске демонстрације, нисмо били заједно са протестантима у 10.00 приликом полагања заклетве човека који је покрао други изборни круг, иако смо у председничкој кампањи јавно обећавали да нећемо да дозволимо крађу ниједног гласа. Самим тим, ја ту нисам имао шта да тражим. Покрету желим сваку срећу у нади да ја можда негде грешим у проценама. Нисам се одрекао политичког ангажмана.

Сада са дистанце, какве су ваше процене о том покрету и остатку опозиције? Јесу ли негде прављене грешке и које?

Српска опозиција мора гласачима да понуди нове идеје. Нове идеје би требало да артикулишу нова политичка лица. Политички систем у свакој земљи има своје законитости. Ако сте на политичкој сцени више од две деценије и нисте остварили значајније резултате, људи су уморни од вас. Пристојно је да се склоните и да вођство странака препустите неким новим људима. Проблеми настају и због чињенице да је многима у странкама бављење политиком основ егзистенције. Опозиција мора коначно да покаже своју стварну снагу. Вучићу мора да се направи кордон, као на Теразијама 1996. године. Ако треба, мора да се маршира сваког дана, да се протестује и да се гута сузавац. Вучић је такав човек да уместо пристојности и аргумената разуме и уважава само силу. Опозиција мора да размисли о напуштању парламента у коме је сваког дана понижава Маја Гојковић. Сређивање гласачких спискова, захтеви РТВ Србије да равноправно третира опозицију, спречавање злоупотребе националних фреквенција на телевизијама „Пинк“ и „Хепи“, анимирање младих гласача и апстинената, тражење европских контролора већ на следећим изборима су смерови дејства опозиције.

Присуствовали смо новој апотеози Вучића, овај пут као председника. Јесте ли то пратили и ваш коментар?

Нажалост, пратио сам. Та прослава инаугурације представљала је срамоту за Србију. То је била парада кича са тзв. правом на руковање. Не знам да ли знате, али нису сви позвани имали право да приђу и да честитају славодобитнику на крађи другог круга. Замислите да зовете људе на крсну славу или рођендан и да онда само некима од гостију дате право да вам честитају. Ја мислим да то ни фараони нису радили. Недавно је новоизбрани председник једне Француске правио прославу за 300 званица. Били су присутни добитници Нобелове награде, представници синдиката и Макронови пријатељи. Е сад, упоредите ви то са светом српске естраде, организованим аутобусима, фалш дрес кодом и прављењем селфија по тоалетима новобеоградске палате.

Као жестоки критичар његове владавине – шта видите као кључни проблем Вучића и нас са њим?

Дубоко верујем да је господин Вучић изузетно нарцисоидан и има проблем у контролисању беса. То види читава Србија, али се у земљи неслободе каква је Србија људи боје да то јавно кажу. Изрекао је невероватан број неистина током своје политичке каријере и представља највећег могућег политичког конвертита. Због неких идеја које сада пропагира мени и другима су он и његови радикали деведесетих година прошлог века говорили да смо издајници и страни плаћеници. Данас, када Александар Вучић, због политичког опортунизма и опстанка на власти, пропагира идеје Европске уније и сарадње у региону, на спочитавање активности у деведесетима, истиче као своју врлину да се променио и да је говорио „многе глупости” у прошлости. Ово је за мене страшно. Вучић је гурнуо земљу у лажну дилему између Русије и Европске уније купујући време и балансирајући на жици са идејом доживотног останка на власти. Вучићева идеологија је идеологија апсолутне власти и вероватно контролисања најважнијих финансијских токова преко поверљивих људи. Актуелни режим је узео део пензија у циљу стабилизације државног буџета, доделио плодну земљу својим арапским пријатељима, понизио архитектуру, право и урбанизам дивљачком и насилном градњом „Београда на води“, разорио образовни систем, уништио део медија приказујући на телевизијама са националном фреквенцијом порнографију и обезбедио страним инвеститорима најјефтинију могућу радну снагу. У ситуацији када се повећава број корисника јавних кухиња, господин Вучић са својим дворјанима пропагира градњу непотребних будалаштина као што су фонтане и јарболи.

Има ли ишта позитивно да је урадио за ових пет година?

Не, ја за активности господина Вучића немам ни најмање симпатија и мислим да су он и његови саборци највеће могуће зло које је погодило Србију.

Више ја, као критичар режима, поштујем Ану Брнабић него пола милиона чланова Српске напредне странке

Шта мислите о „новој“ влади и њеној председници?

Нова влада је стара влада лажних диплома, лажних биографија и промешаних ресора. Ја овој, као ни претходној влади ништа не верујем. Како могу да верујем, на пример, господину Вулину. Да бих почео бар мало да му верујем, господин Вулин би морао јавности да објасни када је уписао факултет, којим данима је боравио у Крагујевцу, какве су му оцене на колоквијумима, ко га је испитивао, када је дипломирао и слично. Да ли ће нова влада да забрани свом новом-старом потпредседнику да пева приликом дипломатских активности? Дипломатија није кафана на Ибарској магистрали и неко би једном већ морао да то објасни господину Дачићу. Не верујем Влади Србије све док настављају са певањем! Нажалост, јасно је да је госпођи Брнабић владу саставио господин Вучић. Већина оних у Скупштини који су присилно гласали за њен избор су пресвучени радикали, хомофоби и најжешћи русофили. Сигуран сам да ја, као критичар режима, више уважавам госпођу Брнабић него пола милиона чланова Српске напредне странке.

Да ли присуствујемо тријумфу лоших ђака? Или пак штребера чије је образовање дошло у колизију са етиком?

Још је нешто горе. Тријумфује полуобразовани свет који је уверен да може да води земљу. Ту нема ни образовања, ни морала.

Имате идеју да се одшколује права елита Србије на валидним светским универзитетима. Ко ће им и како обезбедити амбијент да унапреде земљу кад су кључне позиције у друштву – узурпиране?

Српски образовни систем и систем вредности су толико урушени да се идеја о новој генерацији „француских ђака” намеће као једина могућа. Србији је потребна нова елита. Србији су потребни школовани млади људи, професионално компатибилни са светом и морално утемељени на начелима поштења и пристојности. То тренутно може да се научи једино током вишегодишњег боравка ван Србије. Подразумева се да мора да се освоји власт да би се реализовала оваква идеја. Као елиту господин Вучић нам нуди кадрове са сумњивим дипломама које поставља на руководећа места у јавним предузећима и државној управи.

Председник на бициклу, а не фараон

Ви сте се активно и без остатка успротивили актуелним властима. Не чини ли се да је таквих као ви, међу интелектуалцима, премало. Шта је разлог ћутања и повлачења: страх, компромис, интерес или комформизам?

Под Вучићевим режимом грађани Србије су се груписали у четири групе. Прву групу чине људи који једино имају идеју како да преживе данашњи дан а да не умру од глади. У другој групи су Вучићеви следбеници, полуобразовани, морално проблематични, жељни власти и привилегија. Они данас владају Србијом. Мањи број људи је у трећој групи. Ту сам негде и ја. Ми пружамо отпор Вучићевом режиму на разне начине. У четвртој групи су људи који воде салонску политику, приватно критикују, а јавно пазе да се не замере власти и што је посебно лицемерно, често критикују нас који смо у живом блату у коме покушавамо да се изрвемо са Вучићевим режимом. Људи четврте групе чувају позиције, прорачунати су, гледају са околних брда битку у долини и чекају да се прикључе победницима, као и увек. То је моја Србија данас, а ја ћу да наставим док дишем да се борим за грађанско, пристојно друштво, уређену државу и председника који се не понаша као фараон него на посао долази бициклом.

Блиц

8 коментара

 1. Ti si prodana duša, kao i onaj o kome pišeš! Dao bi našim vekovnim neprijateljima sve što traže, samo da im se priviješ uz skute, zaboravio si otimanje teritorije, ubijanje građana i osiromašeni uran još u vreme dok je sve to trajalo. Dao bi im i ovo što je preostalo, uveo sankcije rusiji i napravio robove od nas. Ti si ona opozicija koja može biti gora po narod i državu i od ovakve vlasti, koliko god to neverovatno izgledalo.

  • Ja sam pazljivo procitao ovaj tekst i ne vidim nista sa cim se nebih slozio. Ti medjutim vidis stvari drugacije. Kako bi bilo da objasnis svoj stav i potkrepis ga argumentima. Na primer , zasto tvrdis da bi ovaj gospodin „dao nasim vekovnim neprijateljima sve sto traze“ , sta to „traze nasi vekovni neprijatelji“ i o kakvim sankcijama prema Rusiji govoris?. Sta je to cime mi mozemo da sankcionisemo Ruse i dali Rusija ne uvodi sankcije Srbiji kada jasno kaze da bez para , za koje zna da ih nemamo ,nece da nam isporucuje oruzje da se branimo, zato sto im BAS OVAKVA SITUACIJA ODGOVARA. Ali zato hoce specijalni status u Srbiji i to bas u Nisu i to nije slucajno . Od tri najvaznije tacke NA SVETU u geopolitickom smislu , Beograd je jedan od njih , a Nis je „bas gde treba“. Nama zaista treba elita skolovana na najelitnijim akademijama po svetu. Kod nas u Srbiji vise nema ko da ih nauci necemu (cast nekolicini izuzetnih ljudi).

   • „…идеја о новој генерацији „француских ђака” намеће као једина могућа. Србији је потребна нова елита. Србији су потребни школовани млади људи, професионално компатибилни са светом…“
    Ево, ово је веома спорно!!!
    Тзв. „француски ђаци“ (иако међу њима и ма и неких „звучних“ имена као Јаша Продановић и Јован Скерлић), у суштини нису донели ништа доброг Србији! Од њих је потекла идеја „грађанизације“ Србије и раскид са српским традиционалним националним, верским и породичним вредностима! Све негативности које данас имамо последица су управо „грађанског“ друштва. И сад, „уважени академик“ хоће да нам „ували“ нову дозу „грађанштине“, али са њиховим кадровима?!? Ко је овде луд???
    „… Србији су потребни школовани млади људи…“ Неспорно, али „…То тренутно може да се научи једино током вишегодишњег боравка ван Србије..“ ВЕОМА СПОРНО!!! Па већина досадашњих властодржаца, од Милошевића, Ђинђића, Ђелића, Вучића, Зоране, Ане…. је управо имала вишегодишњи боравак у иностранству и шта??? Добро нам је?
    Србија своју НОВУ ЕЛИТУ мора сама да изнедри, без страног утицаја и то из народа, а не капиталистичког слоја! Та елита мора бити национално-православно-социјално леве оријентације, а то ће се догодити спонтано, кад народу „пукне трпило“ и стар узме у своје руке. Уосталом, ко је читао Свето Писмо (а не само цитате упокојеног владике Н. Велимировића), тај зна да је концеп који проповеда Библија изразито социјално левичарски – лакше је камили проћи кроз иглене уши, него богатоме ући у Рај – и да је сам Исус био вероватно први левичар на свету (уосталом овај концеп су касније усвојили теоретичари марксизма- лењинизма, пре свих сами Маркс и Лењин, али при том НЕПРАВЕДНО избацивши Бога и због проданог свештенства, као уосталом и данас, блиског власти, прогласише религију „опијумом за народ“).
    Значи концепт социјалне правде, једнакости за све (а не грађански елитизам), власништво над капиталом у рукама оних који га стварају, бесплатна здравствено-социјална заштита, школство итд, са ослонцем на националну прошлост и православње, то је једини начин изласка напаћене нам Отаџбине на пут спаса и опоравка.
    Било која друга концепција: национал-шовинистичка, неолиберално-капиталистичка, грађанска, екуменистичка…. је бацање прашине у очи и продужетак агоније.
    С’ вером у Бога, за слободну Србију!

  • ВУЧИЋУ ПИЧКО ИЗДАЈНИЧКА,ПИЧКО УГЛЕДАЈ СЕ ОЛОШЕ ИЗДАЈНИЧКА НА ХЕРОЈА ДИМИТРИЈА ЈОЈИЋА КОЈИ ЈЕ ДАО ЖИВОТ ЗА РУСЕ У ДОНБАСУ А ТИ ПИЧКО ИЗДАЈЕШ КОСОВО И МЕТОХИЈУ КО СИ ТИ ФУКАРО,ОЛОШЕ ПОГЛЕДАЈ СЕ НАКАЗО ПЛАШЉИВА
   .
   Србија се на дирљив начин опростила од јунака Димитрија Саше Јојића (ВИДЕО)

   Србија се на достојан начин опростила од Димитрија Саше Јојића и показала да овај народ и даље поштује своје јунаке који не жале сопствени живот у борби против зла. Овај двадесетпетогодишњи младић страдао је 9. јуна борећи се против непријатеља човечанства и слободе.
   Његова сахрана је одржана на Видовдан на гробљу у Москви уз војне почасти, у војничкој униформи и са одликовањима која је стекао борећи се против украјинских фашиста од Пескија и Доњецка до Луганска. Димитрије је сахрањен уз песму, што је била његова последња жеља.
   http://www.pravda.rs/2017/06/30/ovako-se-postuju-heroji-srbija-se-na-dirljiv-nacin-oprostila-od-junaka-dimitrija-sase-jojica-video/

 2. Илија Петровић

  Много знаш чим си подучавао Доста Јебила и Слободне Саше.

 3. КОСОВО ПОЉЕ – руска песма због које сузе саме теку

 4. Šupak žvalavi bolesni, sa debelom dijagnozom koju kriju na VMA (koja će uskoro biti obelodanjena) koji je doveden na čelo okupacione vlasti od svojih mentora, pred kojima cmizdri kao plačipička i puzi kao poslednji gmizavac, dok se nad narodom kurči i tiraniše, uskoro će biti deložiran sa svih funkcija i upućen na doživotno lečenje u odgovarajuću ustanovu. Sa njim će odleteti i ostali članovi lopovske i kvislinške sekte, uključujući i onog pederastog vlasnika Asomakuma,što ga žena savatala na kamari sa crncem, kao i pijani pajac hrvat sa X nogama, podguzna muva i lizač guzice svih režima i ostalo ljudsko đubre, članovi nazadnjačke sekte, koji tiranišu i pljačkaju narod i državu više od 20 godina. U septembru će im biti kraj.

 5. Poštovani akademiče Teodoroviću, ti kompletni idioti, koje vi pominjete u „Kuriru“, su odlučili da grade jarbol i fontanu u Beogradu, oni to rade za svoj lični EPP i ego. Fontanu i jarbol gledaju veliki broj beograđana, beograđanki, prolaznici i turisti, sliku prenose i van zemlje štampom, TV i lično, a bogami i na veliko se hvale tim velikim projektima namenjenim narodu. Institut za onkologiju znaju bolesnici i lekari, a ko može da hvali te idiote ya uspehe bolnica, jer su u Institutu prisutni samo bolovi, bolesnici, a za kada trebaju tim idiotima, jer nekima su i dani odbrojani. Drugo, ko populariše bolnice, a političari vole samo svoje veličanje i popularisanje, a široke mase, kao ovce, to baš šele da vide i čuju.

Оставите коментар