Бакир Изетбеговић (Фото: Танјуг)
Бакир Изетбеговић (Фото: Танјуг)

„Због РС могуће ‘крваво коло’ на Балкану“

Сарајево – Сваки покушај одвајања Републике Српске од БиХ неминовно би водио до сукоба који би имали несагледиве последице по цео регион, каже Бакир Изетбеговић.

Члан председништва Босне и Херцеговине је рекао да је то „црвена линија“ коју Милорад Додик никако не би требало да покуша да пређе.

У интервјуу за Телевизију Н1, Изетбеговић је казао да не може да замисли ситуацију у којој би се неко одважио да покуша да издвоји из државе места попут Томашице или Сребренице где су почињени масовни ратни злочини јер су она, како је рекао, „ексер којим је та територија закуцана за БиХ“.

„Ако неко то покуша, сукоби су неизбежни“,казао је Изетбеговић, а преносе хрватски медији.

„Полако ће кренути инциденти и то је неминовно, а након тога и тешки сукоби који ће увући Балкан у крваво коло“, описао је Изетбеговић потенцијални развој догађаја у таквим околностима.

„То је сулуда политика и нико је не би пратио. Прејаки су међународни уговори“, казао је Изетбеговић појашњавајући како је стога преко заједничких пријатеља попут турског председника Тајипа Ердогана и руског председника Владимира Путина тражио да Додику пренесе поруку да се не упушта у авантуру којом би прешао ту „црвену линију“.

„Човек с Пала претио ми снајпером“

Изетбеговић каже да је имао неколико претњи смрћу од како је на позицији члана Председништва БиХ из реда бошњачког народа.

Изетбеговић није пријавио ниједну претњу – али је казао да су њему пријављене.

„Агенција ми је пријавила. Нисам ја пријавио. Ова која се бави мојом безбедносшћу. Да ми је запретио човек из Бихаћа. Да су му ушли у просторије, нашли бомбе и тако даље“, казао је Изетбеговић.

„Да ми је човек са Пала претио да ће ме упуцати снајпером, јер му је син погинуо у рату. Да су га затим легитимисали 50 метара од моје куће. Дошао с Пала. Нисам ја те људе легитимисао него они који се баве мојом безбедношћу и пријавили ми ту ствар“, казао је Изетбеговић.

О ревизији пресуде пред Међународним судом правде која је подигла велику прашину на локалној, али и регионалној политичкој сцени, бошњачки члан Председништва БиХ каже да би поново ушао у исти поступак и да не би одустао.

„Апсолутно. Ово су мале штете које ће бити саниране, било је мало љутње у међуљудским односима. Ти људи би то исто урадили да су на мом месту. Кад је у питању Јасеновац, Срби никад не би одустали. Кад је у питању Блајбург, Хрвати никад не би одустали докле год могу тражити правду. Ово није било уперено против модерне Србије. Односи се на једно време када је Милошевићев режим Србију увукао у ужасне злочине. Пресуда против тадашње Југославије уопште не оцртава до краја шта је урађено у БиХ“, казао је Изетбеговић.

Упитан да ли је ревизија завршен процес, он је одговорио:

„Могуће да неки будући сазив Председништва покрене процес. Шанса за правду и истину увек постоји. Можемо се ми обраћати УН, али ево овај пут је прошло како је прошло и видећемо након завршетка процеса Младићу хоће ли њихов став бити исти“.

Мондо.рс

један коментар

  1. ..MA HAJDE NEKA KRENE JEBEM VAM KLICU IZ KOJE STE KLILI ..HAJDEEEE KRENI ..CEKAMO VEC 25 GODINA DA VAM SE NAJEBEMO MAJKE ..KREEEENNNIIIII,SRBIN JE SPREMAN DA RATUJE ZA HRISTA.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!AMIN GOSPODE.

Оставите коментар