(Фото: Твитер)
(Фото: Твитер)

Александар Ујединитељ или ко то дели Македонију?

Посланик из ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, прекјуче на свом Твитер профилу објавио да ће у Солуну у четвртак 13. јула 2017. год. бити одржан састанак премијера Грчке, Бугарске и Србије, где ће македонски односи бити главна тема. Он је навео да на овај регионални састанак није позвана и македонска влада.

„Ко то дели Скопље? – Трилатерални састанак Грчке, Србије и Бугарске у Солуну“, наслов је под којим грчки лист „Проњуз“ пише о циљу данашњег састанка на коме се одлучује о „неутралисању жаришта нестабилности (на Балкану)“ запаљеног у Македонији [1].

Иако пре који месец наглашавано да је Балкану потребна православна осовина Београд-Софија-Скопље-Атина [2], а само такорећи пре пар дана „пао договор“ између Грчке и Бугарске о стварању „транспортног мултимодалног коридора“ између две државе, у који би даље била укључена Србија и алијансу би повезивало „Православље“ око чије би се осовине удружиле поменуте земље [3]. Сем тога, на самиту о Западном Балкану који се управо одржава у италијанском Трсту изражава се уверење да ће Србија доминирати у „Новојугославији“, како су новинари „крстили“ тај будући савез [4], а наш председник аутоматски постаје Александар Други (Велики) Ујединитељ, то сада долазимо до ризика да је на нашим просторима ткзв. крхки мир угрожен и то тамо где је „најтањи“ – у Македонији!

Како извештава „Нетпресов“ дописник из Атине да се у том контексту не искључује и сценарио за поделу Македоније на три утицајне зоне – српску, грчку и бугарску.

„Скопље се претворило у балканску живу рану, не само зато што је фокус дестабилизације, већ и зато што краде историју не само Грчке, већ и од Србије и Бугарске“, стоју у тексту [5]. Ако томе додамо и албанске претензије на део Македоније ради формирања „Велике Албаније“, ситуација постаје „комплетна“.

Међутим, Македонце је шокирала изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића, који је данас поручио македонским званичницима: како се ваша држава у међународној политичкој арени и организацијама буде понашала према Србији, тако ћемо се и ми понашати према вама!

Уз то први потпредседник Српске Владе и министар спољних послова још додаје да је Београд погрешио што је Македонију признао под њеним уставним именом.

Наиме, Грци негирају становништво Републике Македоније и њој самој употребу термина Македонија, Македонац и македонски језик јер је по њиховом гледишту Македонија назив њихове историјске државе (Александар Македонски) и нема никакве везе са Словенима који су се ту населили неколико векова касније. Овај сукоб и даље траје због чега је званични назив Републике Македоније БЈРМ (Бивша југословенска република Македонија), али се све чешће провлаче идеје које би могле окончати сукоб око назива који би задовољио обе стране (Северна Македонија, Словенска Македонија, Вардарска Македонија) [6].

А исти овај министар спољних послова Србије Ивица Дачић само пре пола године изјављивао да се слаже са ставом Министарства спољних послова Македоније да не треба рушити пријатељство између Србије и Македоније, додајући да „Београд никад ништа није и неће урадити на штету Скопља“ и да “ бисмо волели да буде и обрнуто“, [8] па су зато Македонци запрепашћени актуелним ставом српског министра спољних послова.

Истовремено, на данашњој седници (13. јула) Високог савета за сарадњу Грчка-Србија у Солун, Грчки премијер Алексис Ципрас поновио ставове Атине да спор око имена између Грчке и Бивше Југословенске Републике Македоније мора бити решен пре него што се мали балкански комшија прикључи Европској унији и НАТО-у, пише грчки лист „Катимерини“.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, пред први трилатерални самит лидера Грчке, Србије и Бугарске у Солуну, Ципрас је рекао да „одлуке Европског савета и самита НАТО-а тражи од суседних земаља да међусобни спор морају договорно решити на прихватљив начин“.

Још је истакао да се министри спољних послова обе земље налазе у сталном контакту и грчки министар иностраних послова састаће се са специјалним изаслаником УН који годинама посредује у решавању спора између Атине и Скопља око имена Македоније, Метју Нимец.

Питање безбедности и стабилности на Западном Балкану биће главна тема трилатералног састанка Ципрас, Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов. На састанку ће се такође разговарати о железничком пројекту Пиреј-Солун-Београд, као и енергетске сарадње између три земље.

На крају, препоручујемо да погледате ове две речи – буре барута – (на латиници или ћирилици) на Гуглу и наћи ћете бескрајан низ новинских текстова, драмских дела и филмова, према којим је Балканско полуострво европско буре барута, а Македонија балканско. Без обзира да ли су извори македонски, балкански или интернационални медији и аутори, сви садрже дубоку историјску димензију која сугерише да Македонија још увек може запалити буре барута, са непредвидивим последицама по европску безбедност [9].

Стога, време ће показати далековидост наших политичара, а историја оценити: да ли су својом политичком визијом донели мир и просперитет или рат на балканске просторе и тако га вратили не у ’90-те године 20-ог века, већ у читав век назад, односно у раздобље од 1912. до 1913. године.

Додајмо и то, ако је Балкан заиста „буре барута“, то би Македонија могла бити „иницијална каписла“ за општи хаос.

Онлајн референце:

1./. http://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/614264_synantisi-tsipra-voytsits-mporisof-gia-mellon-ton-valkanion

2./. http://www.carsa.rs/balkanu-treba-pravoslavna-osovina-beograd-sofija-skoplje-atina/

3./. http://www.vaseljenska.com/vesti/bugarska-grcka-formiranjem-pravoslavne-osovine-saveza-povezuju-crno-sa-egejskim-morem-u-cilju-zaobilazenja-bosforskog-moreuza/

4./. http://www.blic.rs/vesti/svet/srbija-ce-dominirati-u-novojugoslaviji/lg6d0hj

5./. http://netpress.com.mk/grcki-mediumi-za-sostanokot-vo-solun-ke-se-deli-li-skopje-2/

7./. https://sr.wikipedia.org/sr/Македонско_питање

8./. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:675434-Dacic-za-Novosti-Kako-se-Skoplje-bude-ponasalo-prema-nama-tako-cemo-i-mi-pre

9./. https://zokstersomething.com/2017/03/07/zasto-bi-makedonsko-bure-baruta-moglo-ponovo-zapaliti-balkan/

Славиша Лекић, свештеник  

7 коментара

 1. КОСОВО ПОЉЕ – руска песма због које сузе саме теку

  • ВУЧИЋУ ПИЧКО ИЗДАЈНИЧКА,ПИЧКО УГЛЕДАЈ СЕ ОЛОШЕ ИЗДАЈНИЧКА НА ХЕРОЈА ДИМИТРИЈА ЈОЈИЋА КОЈИ ЈЕ ДАО ЖИВОТ ЗА РУСЕ У ДОНБАСУ А ТИ ПИЧКО ИЗДАЈЕШ КОСОВО И МЕТОХИЈУ КО СИ ТИ ФУКАРО,ОЛОШЕ ПОГЛЕДАЈ СЕ НАКАЗО ПЛАШЉИВА
   .
   Србија се на дирљив начин опростила од јунака Димитрија Саше Јојића (ВИДЕО)

   Србија се на достојан начин опростила од Димитрија Саше Јојића и показала да овај народ и даље поштује своје јунаке који не жале сопствени живот у борби против зла. Овај двадесетпетогодишњи младић страдао је 9. јуна борећи се против непријатеља човечанства и слободе.
   Његова сахрана је одржана на Видовдан на гробљу у Москви уз војне почасти, у војничкој униформи и са одликовањима која је стекао борећи се против украјинских фашиста од Пескија и Доњецка до Луганска. Димитрије је сахрањен уз песму, што је била његова последња жеља.
   http://www.pravda.rs/2017/06/30/ovako-se-postuju-heroji-srbija-se-na-dirljiv-nacin-oprostila-od-junaka-dimitrija-sase-jojica-video/

 2. Ovom vise prilici ime aleksandar -unistitelj. Unistava sve zivo, cega god se prihati.

 3. Измишљају сада називе: Северна Македонија, Словенска Македонија, Вардарска Македонија…? Чему то? Познато је да је то од памтивека била Јужна Србија све док је комунисти не крстише другачије, само да није Јужна Србија.

  • Заборавили су комбинацију са именом,,Албанска Македонија,, . Они праве рачун без крчмара пошто аАлбанци траже промену, грба, заставе и химне или подело по линији коју они оружјем повуку. Тако ће и бити.

 4. Ova Titova „nacija“ može da bira: 1) Zapadni Bugari; 2) Severni Grci; 3) Istočni Albanci ili 4) Južni Srbi.

Оставите коментар