Понос грчког неба Ф-16/Фото: http://www.defence-point.gr/news/?p=181356

Грчки борбени авиони Ф-16 путују за Хрватску?

Атина/Загреб – Само дан након трилатералног састанка председника Србије Александра Вучића са премијерима Грчке Алексисом Ципрасом и Бугарске Бојком Борисовим у Солуну стигла је у петак 14. јула вест, да се наредне седмице очекује да ће Хрватско министарство одбране (МОРХ) послати захтев у Грчку за понуду (тзв. Request for Proposal) за набаву борбених Ф-16 авиона [1] извештавју хрватски и грчки медији.

Према овим информацијама, Хрватска ће следеће недеље на адресе пет земаља послати захтев за понуду ловачких авиона. У игри су Јужна Кореја, Шведска и амерички авиони из Сједињених Држава, Грчке или Израела.

Након 15 година одлагања, време је да се коначно крене у ту куповину, кажу аналитичари. На адресе шведског „Saaba“ који призводи „Gripen“, Јужнокорејаца који производе ФА-50 и Сједињених држава, Израела и Грчке који нуде половне Ф-16 [2] следеће недеље креће захтев за понуду 12 борбених авиона. Хрватска је проучила рецентна искуства са набавком борбених авиона братских држава чланица НАТО-а Бугарске, Чешке, Мађарске, Пољске, Румуније и Словачке и користиће се њима, кажу у Министарству одбране, али како су сви ти случајеви различити, не може се по томе закључити који би могао бити хрватски избор.

Информација је савршено тачна, јер се Ројтерс позива на изјаву хрватског Министарства одбране. Подсећамо да Хрватско војно ваздухопловство жели обновити своју флоту која се састоји од преостале борбене ескадриле МГ-21 совјетског порекла, иако је од 2009. године чланица Атлантског савеза и Европске уније од 2013. године [3].

Према Хрватским тврдњама: „Поступак ће се водити транспарентно, систематски ће се испитати сваки сегмент. Достављене понуде ће се детаљно анализирати. Зависно о динамици склапања уговора, очекујемо да ће први авиони стићи у Хрватску до краја 2020. године, под условом да одлука о набави борбеног авиона буде донесена до краја ове године“, наводи се у саопштењу МОРХ-а [4].

Фото: http://www.defender.hr/bliski-istok-azija-afrika-i-australija/oruzane-snage-2/turska-ce-nadograditi-avione-f-16-block-30/

По првобитној процени ситуације, могућност проналажења решења у Грчкој није вероватна, јер Грчко војно ваздухопловство наводно није вољно да се одвоји од свог  F-16 Block 30, или другим речима „нема шанси“.

Међутим, пошто је у питању ново руководство које показује знакове диференцијације по неким питањима у поређењу са претходним, а у комбинацији са потенцијалним политичким притиском, као и идеје за финансирањем хитног почетка програма технолошке надоградње на Ф-16 са новцем од закупнине F-16 Block 30, теоретски се ситуација може променити.

Питање је, како Грчка може подстаћи економску сарадњу са Хрватском, проблем који се може превазићи уз помоћ САД-а, било директно од стране владе или преко грађевинске компаније Lockheed Martin, који ће изводити програм надоградње.

„Наравно, грчка страна је изразила могућност слања Ф-16 Хрватској које се може комбиновати са надоградњом ΕΑΒ (Грчке Ваздухопловне Индустрије). Али формулација Хрватске комуникације садржи претерана очекивања, што је додуше уобичајена појава и у нашој земљи, заборављајући да је „купац увек у праву“, нешто што се систематски заборавља у време „родних година“ и периода када смо прижељкивали купца…“, констатује грчки лист „Defence point“ [5].

—————————————————————-

1./. https://www.vecernji.hr/vijesti/morh-borbeni-avioni-damir-krsticevic-zrakoplov-1182468

2./. https://www.slobodnaevropa.org/a/hrvatska-izbor-borbenog-aviona/28616724.html

3./. http://www.reuters.com/article/us-croatia-military-jets-idUSKBN19Y250

4./. http://www.newslog.gr/source/46/defence-point

5./. https://www.defence-point.gr/news/?p=181356

Славиша Лекић, свештеник

један коментар

  1. A nama stižu MIG-ovi i KUB-ovi i još što šta:):):))) Ovi se naoružaše do zuba, a mi samo što nismo.

Оставите коментар